≫ 

Počela izgradnja kovid bolnice u Kruševcu. Brnabić: Spremni dočekujemo jesen

Ova bolnica biće manjeg kapaciteta od one u Beogradu, čija je izgradnja krenula 1.avgusta i gde je planirano 200 jedinica intenzivne i 804 poluintenzive nege

  • 13

U kasarni "Rasina" u Kruševcu danas je počela gradnja kovid bolnice, kapaciteta 500 ležajeva, koja će znatno olakšati borbu protiv korona virusa na zimu, a biće izgrađena do 15. decembra, a kamen-temeljac su položili premijerka Ana Brnabić, ministri zdravlja i odbrane Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin, koji su zajednički položili kamen temeljac.

Premijerka je poručila da se bolnica gradi za eventualnI drugi talas kovida u Srbiji, koji se očekuje na jesen i zimu.

- Spremamo se za to, gradimo nove bolnice, gradimo laboratorije za PRC testiranje, podižemo kapacitete za uspešnu borbu protiv strašnog i nevidljvog neprijatelja. Ako vakcina stigne brže, ako se svi zajedno budu uspešno borili sa koronom, a građani budu disciplinovani, kao do sada, i ne bude potrebe za ovom bolnicom kao kovid zdravstvenom ustanovom - ona će biti moderna, multifunkcionalna zdravstvena ustanova na usluzi građanima Kruševca i Rasinskog okruga - izjavila je premijerka i dodala da će bolnica ostati građanima Srbije i kada, jednog dana, pobedimo korona virus.

- Važno je da smo spremni, da imamo dovoljno respiratora, PCR testova, bolničkih kapaciteta, ali je još važnije da budemo spremni za najjači udar koji bi mogao stići na jesen. Želim da se zahvalim građanima na poštovanju mera i zamolim da tako nastave, jer ukoliko se pridržavamo prekoruka struke, taj novi talas koji bi mogao da nas zadesi na jesen ili zimu, ne mora nužno biti strašniji od onoga što smo preživeli u martu i  julu - rekla je Brnabić, posle čega je, sa ministrima zdravlja i odbrane, položila kamen-temeljac i time označila početak gradnje ove bolnice.

 

Bolnica će moći da primi 500 pacijenata

 

Ova bolnica biće manjeg kapaciteta od one u Beogradu, čija je izgradnja krenula 1.avgusta i gde je planirano 200 jedinica intenzivne i 804 polu-intenzive nege.

Kruševačka kovid regionalna bolnica moći će da primi 500 pacijenata.

Premijerka je istakla da je investicija vredna 1,72 milijardi dinara, a izgradnja bi trebalo da bude završena do 15. decembra.

U prethodnih nedelju dana srušeno je 4.380 metara kvadrata starih objekata i 4.150 kubnih metara šuta, kako bi se prostor pripremio za izgradnju bolničkog kompleksa.

Bolnica će biti moderna, funkcionalna, najavila je premijerka i dodala da će kovid bolnica biti na usluzi celom Rasinskom okrugu, pa bi tako, kada se "stiša" epidemija, trebala da posluži i za lečenje nekovid pacijenata.

Video: Kruševac: Počinje gradnja kovid bolnice, kapacitet 500 mesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodanka

    10. avgust 2020 | 11:28

    Izgradnja Covid bolnice, pa je l nije krivulja počela da opada. Šta će nam onda Covid bolnica?

  • Red briggade

    10. avgust 2020 | 11:35

    Biće to posle dobra vojna bolnica Kruševac, s obzirom da postoje samo dve Niš i Novi Sad.

  • V HAN

    10. avgust 2020 | 11:52

    Zar su bolnice potrebne i na jugu,ne mogu da verujem ovo je neka greška,nama su potrebne samo ruine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA