≫ 

Kon: Smanjuje se broj zaraženih, ali je rano za ublažavanje mera, sve je ovo prvi talas

Situacija je nesigurna i časkom može da se ponovo prevali na drugu stranu

  • 10
KORONA STANJE SRBIJA, Konferencija, KZŠ, krizni štab

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se smanjuje broj zaraženih korona virusom, ali da u svakom trenutku taj broj može da prevagne na drugu stranu i da je još rano za ublažavanje mera.

Osim zvaničnih podataka Ministarstva zdravlja, Kon je rekao da i podaci iz kovid ambulanti takođe pokazuju da se smanjuje broj prvih javljanja, odnosno novih slučajeva sumnji od kojih se uzima bris.

- On se sveo na skoro trećinu u odnosu na pre nekoliko nedelja što sasvim sigurno pokazuje da do pada dolazi, ali to ide polako. Bez obzira na to što se čini da je broj naglo pao, još je, bar za Beograd, to postupno smanjenje koje ukazuje da je situacija nesigurna i da časkom može da se ponovo prevali na drugu stranu - rekao je Kon za Pink.

Sami sebi smo pokazali kako reagujemo čim se opustimo

 

On smatra da je još rano govoriti o ublažavanju mera jer smo, dodao je, sami sebi pokazali kako znamo da reagujemo čim se opustimo.

-Treba izbeći da se to ponovi. Ne kažem da neće biti razgovora o tome, ali još su to visoke brojke. One treba da se smanje na dvocifren, pa čak i na jednocifren broj da bismo mogli ozbiljno o tome da razgovaramo - rekao je Kon.

Za niže razrede bitna socijalizacija

 

Upitan kako bi po njegovom mišljenju trebalo da se odvija povratak u školu od 1. septembra i nastava, Kon je rekao da je najvažnije da se deca uzrasta od prvog do četvrtog razreda socijalizuju i krenu u školu, kao i da se u tom uzrastu retko javljaju teške forme.

- Sve to je bitno shvatiti, i ako se dobro preduzimaju mere zaštite, u tom uzrastu, najviše može da se uradi i da se najviše nauče kako da se štite u ovom periodu. Na tome treba da bude težište - rekao je Kon.

Deca, škola, maske, učionica, igralište, nastava, razmak, odstojanje, socijalna distanca, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Naveo je da su svi modeli uzeti u razmatranje, kao i da će se u narednom periodu priremati za to.

- Različita su iskustva. Postoje iskustva kada je polazak u škole koji nije dobro pripremljen doveo do zaražavanja, i to treba izbeći. Ako se sve dobro pripremi, rizik će se svesti na minimum - rekao je Kon.

Kada je u pitanju drugi talas epidemije, Kon kaže da je mali broj zemalja uspeo da završi i prvi talas.

- Čim nemamo period od 28 dana na nuli, ne možemo da pričamo o izlasku iz prvog talasa. Sve je ovo prvi talas - dodao je Kon.

Video: Kon otkrio kako će izgledati povratak đaka u školske klupe

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmmm

    10. avgust 2020 | 20:38

    Je l’ to prošla druga nedelja? Nisam obavešten...

  • Cana

    10. avgust 2020 | 20:24

    Mene brine 1.09.....

  • kebin mali

    10. avgust 2020 | 20:05

    Kojih mera Kon? Ima par dana nisam video masku u svom naselju za lek da mi je trebala, naveče naročitoNe secite drveće Vasiću

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA