Zabranjena zona, rešenje za zaštitu beloglavih supova: Nebo iznad Uvca postaje slobodno za ptice

Drama iznad Uvca dogodila se početkom meseca, kada se sa lošim vestima oglasio Fond za zaštitu ptica grabljivica

  • 1
Beloglavi sup, orao, Dobrila, Uvac

Foto: RINA

Nebo za beloglave supove, ponos Srbije i prirodnog rezervata Uvac, uskoro bi moglo da bude potpuno slobodno.

Nakon incidenta koji se nedavno dogodio iznad ovog zaštićenog područja, a kada su nakon preletanja helikoptera stradali mladunci beloglavog supa, nadležni su odlučili da učine određene korake da se tako nešto više ne ponovi.

- U skladu sa novonastalom situacijom u vezi ugrožavanja zaštićenih životinjskih vrsta, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije dao je predlog da se 14. avgusta održi sastanak sa nadležnim organima, na kojem će se razmotriti aspekti uspostavljanja uslovno zabranjene zone iznad rejona Specijalnog rezervata prirode "Uvac". Na sastanak su pozvani predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, Ministrarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i Zavoda za zaštitu prirode Srbije - kazali su za Telegraf u Direktoratu.

Katastrofa u Specijalnom rezervatu prirode Uvac. Ovih dana je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u...Posted by Fond za zaštitu ptica grabljivica on Понедељак, 03. август 2020.

 

 

Drama iznad Uvca dogodila se početkom meseca, kada se sa lošim vestima oglasio Fond za zaštitu ptica grabljivica.

- Ovih dana je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u kritičnom periodu kad su mladunci pred poletanje sa gnezda. Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero - navode iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica.

Kako su istakli, evidentirano je 6 mladunaca koji su ispali iz gnezda od kojih je tri spaseno zahvaljujući čuvarima i meštanima i preneto u prihvatni centar rezervata Uvac.

Međutim, dodali su i da su ih iz kontrole letenja su ih obavestili da, prema mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu prirode, ne postoji nikakva opasnost za ptice i ograničenja da se leti u rezervatu za supove.

Potom se javnosti obratio i sam Zavod.

U saopštenju Zavoda navodi se da je Fond za zaštitu ptica grabljivica na društvenim mrežama plasirao netačnu informaciju da su za prelet helikoptera iznad ''Uvca'' izdati uslovi Zavoda za zaštitu prirode Srbije i naglašava da ta ustanova nije dobila nijedan zahtev u vezi sa vazduhoplovnim aktivnostima na zaštićenom području SRP "Uvac", ali ni na jednom drugom prirodnom dobru.

Napominje se da se zaštita beloglavih supova od niskih letova može postići samo zabranom letova helikoptera, osim u posebnim slučajevima (požara, elementarnih nepogoda i udesa, u cilju zaštite javnog zdravlja i javne bezbednosti...).

Podseća se da je zabrana ovakvih preleta utemeljena u Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA