≫ 

Profiesori fizičkog upozoravaju da nema zdravlja bez aktivnosti: Dali preporuke za održavanje časova

Preporuke uputili na tri adrese - Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja

  • 1
sala za fizičko vaspitanje, fiskulturna, škola, školska Foto: Shutterstock

Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja predložio je preporuke kako da se organizuje nastava fizičkog vaspitanja tokom epidemije virusa korona.

Preporuke su uputili na tri adrese - Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

- Nema zdravlja bez fizičke aktivnosti. Dete mora da bude fizički aktivno kod kuće i u školi - kaže za Tanjug predstavnik Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja Goran Petrović.

Pozivajući se na stav Svetske zdravstvene organizacije u preporukama se navodi da fizičku aktivnost ne treba obavljati sa maskom, već da je potrebno održavati propisanu distancu od dva metra.

Preporuka je i održavanje nastave na otvorenom, kad god je to moguće - u školskom dvorištu, lokalnim parkovima, zelenim površinama.

- Što više insistirati na individualnim aktivnostima, na beskontaktnim sportovima. Ne preporučuje se korišćenje zajedničkih svlačionica - navodi Petrović.

Za nastavu u zatvorenom prostoru ne preporučuju se timski sportovi, korišćenje zajedničke lopte i rekvizita. Akcenat je na vežbama, fitnesu, aerobiku.

Naveli su i ideje za onlajn nastavu, kao što je, recimo, organizovanje takmičenja ko napravi više koraka u toku dana ili ko ima više pređenih kilometara.

Podsetimo, prema ranije datim preporukama, rečeno je da na fizičkom nema kolektivnog sporta, a za individualne sportove treba proveriti uslove u salama. To se navodi u Uputstvu o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih, za osnovne i srednje škole.

Muzičko i fizičko u doba korone

“Potpuno obustaviti sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola (pevanje, vikanje, sport, navijanje), što bi značilo da se na časovima muzičkog ne peva, nema proba školskog hora, na fizičkom nema kolektivnog sporta, a za individualne sportove (gimnastika i sl.) treba proveriti uslove (veličina sale, mogućnost prirodne ventilacije i sl)”, navodi se u uputstvu.

Nastavu fizičkog vaspitanja treba organizovati na otvorenom kada god je to moguće i realizaciju nastavnog programa tako da se izbegne bliski kontakt odnosno održi fizička distanca od najmanje dva metra u svim pravcima, objavili smo ranije.

Ukoliko se časovi organizuju u sali za fizičko obezbediti nastavni program koji će omogućiti održavanje fizičke distance. Ukoliko sala ima dva ulaza iskoristiti ih za podelu učenika u grupe u cilju smanjenja gužve. Pre i posle svakog časa neophodno je dezinfikovati zajedničke predmete (sprave, lopte i sl.), očistiti/oprati salu i provetriti je.

Nastavnici bi trebalo da savetuju učenike da ne stvaraju gužvu u svlačionicama već da budu strpljivi i sačekaju svoj red, a ukoliko je moguće, organizovati nastavu sa manjim brojem učenika.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рј38

    13. avgust 2020 | 05:54

    Јадна деца,јадни наставници.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA