≫ 

Tiodorović: Potencijalna žarišta korone su svuda, važno je i da turisti isto poštuju mere

Sve mora da se odluči na osnovu pokazatelja SZO i Evropskog centra za zarazne bolesti

  • 2
Prof dr Branislav Tiodorović, epidemiolog Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Potencijalna žarišta korona virusa su svuda, na teritoriji cele države, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. On je istakao da imamo stabilniju situaciju i lagani padajući trend, naročito ako se gledaju podaci iz kovid ambulanti, gde je manji broj prvih pregleda.

Prema rečima epidemiologa, trend je vidljiv svuda, osim na krajnjem jugu zemlje, posebno u Bujanovcu i Preševu.

Ima onih koji se leče kod kuće i kod privatnika, odlaze i na KiM, a tek kad imaju težu kliničku sliku, dođu u Vranje i Niš.

To, prema njegovim rečima, za posledicu ima veći broj umrlih, a to ej moglo da se izbegne da su se ljudi ranije javljali lekarima.

I turisti da poštuju mere

Tiodorović je rekao da su mnogi u turističkim centrima u našoj zemlji i apelovao na turiste da poštuju mere, da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže distancu na otvorenom. Ističe i da je važno pranje ruku i dezinfekcija.

Tiodorović je naglasio da mora da se razmišlja o tome u kom su ambijentu bili naši građani na letovanjima, rekao je on na pitanje da li će se uvoditi PCR test za strance i građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva.

Pirot i Stara planina, turizam, Srbija, promocija Foto: Tanjug/TOS/ Oksana Skendžić

Sve mora da se odluči na osnovu pokazatelja SZO i Evropskog centra za zarazne bolesti, smatra on. Kako ističe, pokazatelji govore da ni Grčka ni Turska nemaju sjajne podatke. Tiodorović je naveo da će odluka biti doneta vrlo brzo.

Kaže i da redovna vakcinacija dece mora da traje i da su deca vakcinisana u odvojenim delovima domova zdravlja, a pedijatrijska služba je bila dobro organizovana.

Kada je reč o vakcini protiv kovida 19, istakao je da će se sačekati da se vide efekti ruske vakcine, kao što se čekaju i ostale.

Prema njegovim rečima, stručnjaci će pratiti koja vakcina daje najbolju odbranu i što manje neželjenih efekata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brka bre

    13. avgust 2020 | 18:09

    Mi onako jaka zemlja stace nama stranci mozemo sami protiv svih e bas mije zao stosam rodjen u ovom ludom svetu koi vodi ka islamizmu pase kriju iza korone ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA