≫ 

"Krpelji" sisaju naše pčele, za mnoga društva u košnicama pitanje je da li će opstati

Takođe, kada nema dovoljno hrane u košnicama, moraju se pribaviti medne pogače

  • 1
POMORAVLJE PCELE PREHRNA Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Zbog nestašice hrane u košnicama, mnogi pčelari Pomoravlja počeli su prihranu pčela mednim pogačama, koje se koriste uglavnom krajem zime, i upozoravaju na veliku prisutnost varooze, parazitske bolesti medonosnih pčela, koja dovodi do velikih gubitaka.

Pogače su veoma tražene, ljudi tek kada zavire u košnicu, vide da nema hrane, rekao je danas Tanjugu vlasnik prodavnice "Zlatna pčela" na Gradskoj pijaci u Jagodini.

On je dodao da su veoma traženi i preparati za tretiranje protiv parazitarnih bolesti odraslih medonosnih pčela varooze i nozemoze.

Iskusni pčelar, član Društva pčelara "Pomoravlja" iz Jagodine, izjavio je Tanjugu, da "varoza - krpelj, nanosi goleme gubitke pčelinjim društvima i ima je puno u uslovima kada su slabi prinosi nektara".

On je istakao da se suzbijanje varooze, mora veoma zbiljno shvatiti, "jer je u pitanju opstanak pčelinjeg društva", pogotovo, kako je rekao, "što ni jedno sredstvo, iako ih ima mnogo, a ni metoda tretiranja nisu sto odsto efikasni".

On je preporučio i tretiranje protiv nozemoze, takođe parazitarne bolesti odraslih pčela koja nanosi velike gubitke na pčelinjacima.

Video: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tika

    16. avgust 2020 | 13:27

    Znači, zbog toga je tegla meda od 1kg dostigla cenu od prosečnih 1.000 din.?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA