≫ 

Nada za onkološke pacijente: VMA dobio gama kamere, zakazivanje pregleda od ponedeljka

Omogućuju bržu i tačniju dijagnozu u kardiologiji, endokrinologiji, onkologiji, nefrourologiji, gastroenterohepatologiji, neurologiji

  • 0
GAMA KAMERA VMA JOVO MAMULA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je rekonstruisani deo Instituta za nuklearnu medicinu Vojnomedicinske akademije koji je opremljen dvema najsavremenijim gama kamerama, uređajima koji se koriste za preciznu dijagnostiku različitih oboljenja, a posebno malignih bolesti.

Vojnomedicinska akademija jedna je od naših najcenjenijih zdravstvenih institucija, a da bi takva i ostala potrebni su ljudi, ali i ulaganje u tehniku, rekao je ministar Vulin.

- Otvaranjem gama kamere, poslednjim pripremama za njen rad, završavanjem poslednje faze obuke i mogućnošću da naši pacijenti već od ponedeljka počnu da zakazuju preglede na gama kameri, Vojnomedicinsku akademiju smo učinili još savremenijom i još opremljenijom. Gama kamera je sam svetski vrh. Ono što imaju drugi instituti u svetu sada ima i naša Vojnomedicinska akademija - rekao je ministar Vulin, prenosi RTS.

Dodao je da se ulaganje u zdravstvo i u vojno zdravstvo "uvek vraća i uvek isplati".

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik dr Miroslav Vukosavljević naglasio je da je novi dijagnostički uređaj SPECT CT jedan od retkih u zemlji, a prvi u Beogradu, koji će omogućiti kompletnu dijagnostičku lepezu testova u Institutu za nuklearnu medicinu.

- Puštanjem u rad upotpunili smo dijagnostičku lepezu usluga koje pruža Vojnomedicinska akademija, na sreću i zadovoljstvo naših pacijenata. Čekali smo renoviranje s obzirom na to da je reč o veoma osetljivim aparatima koji zahtevaju dozvole od agencije, kako za jonizujuće zračenje tako i od Instituta za nuklearne nauke "Vinča". Sve smo to dobili - rekao je pukovnik Vukosavljević.

Čemu služi gama kamera?

Govoreći o značaju rekonstrukcije i opremanju gama kamerama, načelnik Instituta za nuklearnu medicinu VMA pukovnik doc. dr Dragan Pucar rekao je da je to vrhunska dijagnostika koja je napredna u svetu i da "sada možemo lakše da se uhvatimo u koštac sa najtežim medicinskim problemom".

- Dobili smo mogućnost da upotrebom SPECT studija kojom želimo presek ne samo planarne slike, dobijamo tačnu lokalizaciju oboljenja, najčešće onkoloških pacijenata. Takođe, dobili smo mogućnost za još boljom rezolucijom hibridne kamere koja preklapa sliku koja se dobija CT-om i SPECT-om - istakao je dr Pucar.

Vrednost investicije koja obuhvata nabavku novih medicinskih uređaja i rekonstrukciju dela Instituta za nuklearnu medicinu VMA, površine od 245 kvadratna metra, iznosi oko 150 miliona dinara.

Gama kamera je osnovni uređaj za izvođenje scintigrafije - bezbolne neinvazivne dijagnostičke metode tokom koje se delovi tela izlažu gama zracima, a detekcijom nakupljanja gama zračenja prate i otkrivaju poremećaji u organizmu.

Noviji uređaji (dvoglave gama kamere - SPECT - Single Photon Emission Computed Tomography) davanjem senzitivnijih slika preseka organa obezbeđuju bržu i tačniju dijagnozu u brojnim kliničkim disciplinama - kardiologiji, endokrinologiji, onkologiji, nefrourologiji, gastroenterohepatologiji, neurologiji.

Video: Ispovest Gorice, koja je pobedila kancer jajnika: Gledala sam kako ljudi umiru od straha, ne od raka i rekla sebi: Ja ću da ozdravim

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA