≫ 

Dr Kon o uvođenju karantina za Srbe koji se vrate iz inostranstva: To ne bi trebalo da vas iznenadi

Epidemiolog istakao da se u Evropi povećava aktivnost virusa i da je to moguće i u Srbiji

  • 69
Konferencija, krizni štab Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Jučerašnji podatak da je u Srbiji još 100 osoba zaraženo korona virusom je značajan i ohrabrujući, ali se čini da nije potpuno realan jer se nedeljom manji broj građana javlja u kovid ambulante, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon, koji je član Kriznog štaba, rekao je za TV Prva da se očekuje da broj novozaraženih bude između 100 i 200.

- Virus je još prisutan i on uvek traži put prenosa na drugu osobu jer je to njegov način opstanka - istakao je Kon i ponovo ukazao na važnost nošenja maski i držanja fizičke distance, jer je to dalo rezulatate.

Kon je naglasio da se u Evropi povećava aktivnost virusa i da to može da se desi i u Srbiji.

Reči je bilo o peidemiološkoj situaciji u Srbij i da li otvaranje granica sa Crnom Gorom pevećava rizik i širenja virusa.

Da li će ogroman broj Srba koji su pohrlili na letovanje u Crnu Goru nakon otvaranja granica "pokvariti" epidemiološku situaciju u Srbiji? Da li će se uvesti obavezan karantin za njih?

- Epidemiološki rizik se svakako povećeva. Svako ko priča drugačije, ne zna šta priča. O tome moramo da raspravljamo. Mere u odnosu na BiH i Crnu Goru su i te kako pod uticajem politike. Neću više o tome da govorim. Epidemiološki rizik postoji - kaže Kon.

- Kod ostalih zemalja je jasna lista koju je objavio CDC i podelio ih na zelenu, plavu, crvenu zonu, u zavisnosti od stope obolevanja u periodu od 14 dana. Nešto slično će morati da bude i kod nas. Naši tek ulaze u Crnu Goru, šta će biti kad se budu vraćali… Tako da ne bi trebalo nikom da bude iznenađenje ako se mera karantina uvede. Ne mogu de je najavljujem, to ja govorim lično. Ono što govori Krizni štab, to onada jasno kažem, ovo je moje lično mišljenje.

Video: Kon: Deca da nose maske stalno, fizičko i muzičko će se promeniti, a i roditelji će proći kroz obuku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • andjelina

    18. avgust 2020 | 12:03

    Znate li vi Konu koliko je ljudi ostalo bez posla i koliko će još!Hoces li ti da im daš Plate i da jedu !Evo iskreno ako tako bude Air Serbija će da pukne kao zvecka!Yniko nije lud da dodje i da bude u karantinu to je suludo

  • andjelina

    18. avgust 2020 | 11:01

    Mimi sedi onda u kuću dobro navuci roletne i grickaj zidove !!!!

  • Nbgg

    18. avgust 2020 | 11:26

    dokle bre vise dajte Nestorovica da nam malo da volje za zivom ovo ubija sa Konom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA