≫ 

Koliko je roditeljima mesečno potrebno novca da bi kupili dovoljno maski za đake?

Roditelji će sami odabrati maske za svoju decu

  • 56
Dete, maska, ranac, škola, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dodatni trošak za roditelje koji imaju školsku decu predstavljaju maske, za koje će morati mesečno da izdvoje oko 500 dinara, ukoliko se budu odlučili za hirurške.

Ukoliko se budu odlučili za pamučne, da ih kupe, ne da ih sami sašiju, to ih može koštati samo 160 dinara na duži period, s obzirom na to da jedna košta minimum 80 dinara, a trebalo bi da imaju bar dve, zbog pranja.

Ako roditelji, ipak, žele deci da pruže što bolju zaštitu, i odluče se za specijalne, troslojne maske, za njih bi na tri dana trebalo da daju 140 dinara.

Deca u školi, naime, kao što smo već pisali neće, sudeći po izjavama struke, maske morati da nose sve vreme dok su u školi, odnosno na časovima. Nosiće ih samo kada izlaze van, na veliki odmor, i između časova, kada je moguće zbližavanje. Na časovima će postojati distanca.

Bez obzira na to, na dnevnom nivou će im biti potrebna maska.

Pakovanje hirurških maski od 10 komada, košta od 240 do 300 dinara, sve u zavisnosti od apoteke. Ako uzmemo da u obzir da mesec ima 22 radna dana, to znači da roditelji za maske iz budžeta moraju da izdvoje oko 500 dinara, kada je reč o hirurškim maskama.

Troslojna maska, virus, korona Ovako izgleda specijalna, troslojna maska Foto: Telegraf

Pošto specijalne, troslojne maske mogu da se nose 2, 3 dana, to znači da bi se kupile 7 puta u toku meseca, a to znači da za njih na mesečnom nivou treba izdvojiti blizu 1.000 dinara.

Sve ovo pod uslovom da roditelji imaju jednog školarca. Ako ih je više, računica se duplira...

Roditelji sami biraju maske

Sada je već izvesno da je na roditeljima da odaberu koju će masku odabrati za svoju decu.

Jutros je prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa izjavio da deca treba da nose one maske koje roditelji mogu da im nabave.

Svaka maska je u svakom slučaju veoma velika stvar za zaštitu od širenja ove infekcije. Nema razloga da od toga pravimo problem, deca će koristiti onu masku koju im nabave roditelji i koja im najviše odgovara i koju mogu da nose više kao ukras, ali i kao zaštitu - rekao je prof. dr Tiodorović za RTS.

On je, inače, istakao da je polazak dece u školu prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji i našeg stanovništva, pre svega roditelja i prosvetnih radnika, ali i svih nas.

Objasnio je i šta će se desiti sa školom, ukoliko dođe do novog pika:

- Mislim da nam ova trenutna situacija pokazuje da se dosta dobro krećemo prema jednom boljem rešenju, ukoliko bismo uspeli da očuvamo taj odnos koji sada ima stanovništvo prema epidemiji i sprovođenju svih zaštitnih mera, onda bismo mogli da stvorimo uslove za dobar početak školske godine. Ukoliko bi došlo do nekih promena i eventualno novog pika i povećanja opasnosti od širenja epidemije, onda bi prekinuli odlazak u školu i prešli na onlajn nastavu.

Polaganje, mala matura, škola Ovako su deca sedela ove godine dok su polagala završne ispite, slično će biti i u toku ove školske godine Foto: Nikola Tomić

Iako se isprva govorilo da će deca u školi morati da imaju specijalne, troslojne maske, od toga se odustalo.

U nedelju je člana Kriznog štaba za borbu protiv korone, epidemiolog Predrag Kon rekao da deca u školi neće moći da nose obične hirurške i platnene maske, već da će morati da budu specijalne, i to troslojne. Već juče je izjavu promenio, te rekao da će biti dovoljno da učenici tokom boravka u školi nose "bilo kakve maske", uključujući hirurške, platnene ili šivene.

Dr Predrag Kon je rekao i da dete ne mora sve vreme na času da nosu masku, ali da bi bilo najpametnije da je nosi.

- Pre nego što dete dođe u školu roditelji treba da mu izmere temperaturu, i provere da li ima znake respiratorne infekcije. Ukoliko ima, takvo dete ne treba slati u školu. Pred sam ulazak u školu, dete stavlja masku, odlazi do učionice ispred koje dezinfikuje ruke, i seda u svoju klupu. Dok je u klupi, dok sluša nastavu na času, ne mora sve vreme da je nosi, ali mi smatramo da je najpametnije da je ima jer je to najbezbednije. Ali to nije obavezno. Mi smatramo da dva i po sata boravka u školi nije mnogo i smatramo da je najbolje da se neprekidno nosi, ali se dozvoljava da je skine - objasnio je dr Kon na jednoj od konferencija za novinare.

U jednoj učionici 15 đaka

Takođe je podsetio da u mlađim uzrastima nema težih slučajeva obolevanja, ali i naglasio da će svakako u pripravnosti biti sve zadužene epidemiološke službe.

- Ono što treba roditelji da znaju jeste da samo zdravo dete može da ide u školu, pa će oni neki način biti naši saradnici u svemu ovome, što je i za očekivati - objasni je Kon.

Biće potrebno da dete svakog jutra pogledaju i eventualno mu izmere temperaturu da se ne bi to prepuštalo samim školama. To je jedna stvar. S druge strane, biće potrebno da pomognu i da razgovaraju o tome sa svojim detetom. Smernice za to će se prikazivati i na televiziji u prilozima koje spremamo. Samo ponašanje u školi biće isto tako definisano kako za nastavnike, tako i za učenike. Neće to biti tako teško kao što na prvi mah izgleda, napraviće se tako da deci bude potpuno jasno - istakao je on.

Podsetimo, u jednoj učionici moćiće da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara.

Video: Kon: Deca da nose maske stalno, fizičko i muzičko će se promeniti, a i roditelji će proći kroz obuku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    18. avgust 2020 | 13:44

    Hirurske maske 15 dinara komad, ove n95 70 dinara komad. Neka dete ide 20 dana mesecno u skolu, to je 300 dinara, koliko i kutija cigareta, ako je mnogo za zdravlje deteta, sramota od roditelja.

  • baron

    18. avgust 2020 | 13:51

    Mogu sami da je siju i vise puta koriste uz redovno pranje!!!

  • Zis

    18. avgust 2020 | 14:32

    Drzava treba ujutru kada deca dosju u skole da im deli te maske dzabe .Te maske ne vrede vise od deset dinara ,predsednik je kupio masiny za pravljenje istih tako da nasoj deci svako jutro treba da deli maske dzabe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA