≫ 

Kako će izgledati nastava u muzičkim školama od ovog 1. septembra? Velike promene za hor i orkestar

Časovi muzičkog i fizičkog izgledaće potpuno drugačije

  • 4
muzička škola Foto: RTS Printskin

Od 1. septembra đake i nastavnike očekuju velike promene u školama zbog korone. Časovi fizičkog i muzičkog će izgledati potpuno drugačije. I stručne škole moraju da reše dileme. kako će izgledati praktična nastava?

Do prvog školskog zvona ostalo je još veoma malo. Škole su dobile detaljna uputstva kako nastava treba da izgleda, ali postoje slučajevi gde će određenim prostorijama u školama morati da se promeni namena, ili način polaganja praktične nastave, piše RTS.

Kada su muzičke srednje škole u pitanju, koncertne aktivnosti i javni nastupi biće prilagođeni trenutnoj situaciji, što znači da će se održavati u manjim grupama i pred malo publike isključivo u svečanoj sali škole.

Dva javna nastupa obavezna su tokom jednog polugodiša, pa se to i ove godine neće promeniti.

Olakšavajuća okolnost za ove škole je to što se u njima nastava, teorija i praksa inače održavaju po planu i programu u malim grupama, pa će velike promene doživeti samo hor i orkestar.

- To ćemo da rešimo tako što ćemo da podelimo decu u dve grupe i nastavu ćemo da organizujemo u velikoj svečanoj sali uz maske i distancu od četiri metra kvadratna - kaže Vanjuška Martinović, direktorka muzičke škole Stanković.

Vanjuška Martinović, direktorka muzičke škole Stanković Vanjuška Martinović, direktorka muzičke škole Stanković / Foto: RTS Printskin

U srednjim stručnim školama velike dileme

Kada su srednje škole u pitanju, plan je da se radi nedeljno i po grupama. U obzir će morati da bude uzeta i razlika između gimnazija i srednjih stručnih škola, neće biti kabinetske nastave i đaci će uvek biti u jednoj učionici.

Saobraćajna škola počeće sa radom spremno, ali će novonastala situacija dovesti do promena u jednom delu praktične nastave. Naime, u specifičnim školama, poput ove, neki smerovi bili bi u problemu kada bi kombinovanu nastavu za koju su se opredelili roditelji i nastavnici škole kao i praksu obavljali onlajn.

Ne može vozač kamiona da dobije diplomu, bez obuke B ili Ckategorije i bez polaganja vožnje, koju je nemoguće simulirati na kompjuteru.

Nemoguće je da vozač motornog vozila ima onlajn obuku, a pogotovu da polaže onljn. Učenici naše škole imaće nastavu u automobilu ili kamionu sa instruktorom i posle toga imaće polaganje vožnje, naravno u automobilu ili kamionu, nikako onlajn - kaže Miroslav Macura, direktor Saobraćajno-tehničke škole Zemun.

Nastava dakle, može da bude onlajn i za ostale obrazovne profile u ovoj i drugim stručnim školama, ali polaganje ispita i kontrolne vežbe moraju se održavati u samoj obrazovnoj ustanovi.

sala za fizičko vaspitanje, fiskulturna, škola, školska Foto: Shutterstock

I dok predmete poput srpskog, matematike, biologije, fizike i hemije đaci mogu da prate na RTS-ovim kanalima, fizičko vaspitanje zahteva nešto drugačiji pristup pa će profesori đacima, svaku nedelju ispuniti korisnim vežbama uz propisanu distancu i sa malim brojem učenika.

Ono što se ne postigne na času, nadoknađivaće se onlajn vežbanjem.

Za sve škole i osnovne i srednje, važe iste bezbednosne mere - za svakog đaka mora da bude obezbeđena površina od četiri kvadratna metra.

U učionicama će moći da bude do 15 učenika, a srednjoškolci će kao i osnovci, nositi maske.

Video: Kon: Deca da nose maske stalno, fizičko i muzičko će se promeniti, a i roditelji će proći kroz obuku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    20. avgust 2020 | 08:19

    Ko svira trubu moći će da nosi jednoslojne maske!

  • Karolina

    20. avgust 2020 | 08:19

    A baletske škole?Koga briga.Ministra pogotovu.

  • Boža zemunac

    20. avgust 2020 | 16:42

    Ljudi u kafanama, barovima, teretanama.....bez maski. A jadna deca u školama sa maskama. Jadno i žalosno. Ko razume shvatiće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA