Lončar: Čeka nas ozbiljna jesen, korona može da se ukrsti sa sezonskim gripom

Srpski ministar zdravlja razgovarao je danas sa lekarima koji leče obolele od korone, tom prilikom je rekao i da je trenutno zaraženo 260 zdravstvenih radnika, od kojih je 13 u bolnici

  • 9
Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, sa zdravstvenim radnicima Požarevca, Smedereva, Petrovca na Mlavi, Zaječara, Majdanpeka, Ćuprije... FOTO: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je danas i razgovarao sa  zdravstvenim radnicima iz crvenih zona kovid bolnica Požarevca, Smedereva, Paraćina, Bora, Majdanpeka, Zaječara, Paraćina, Kladova, Smederevske Palanke, Petrovca na Mlavi, Ćuprije i Negotina. 

On je rekao da je trenutno 260 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona, od kojih se 13 nalazi na bolničkom lečenju, dok ostali imaju blažu kliničku sliku.

Tom prilikom, ministar se zahvalio zdravstvenim i nemedicinskim radnicima koji se bore u crvenim zonama za život pacijenata obolelih od Kovid 19.

Ministar je naveo i da je u ustanovama socijalne zaštite trenutno zaraženo 247 osoba, a da je toga 72 zaposlenih.

Čeka nas ozbiljna jesen

- Virus korona nije oslabio, on je među nama, ali mere koje sprovodimo daju rezultate i zbog toga ne smemo da se opustimo. Čeka nas ozbiljna jesen, kada virus korona može da se ukrsti sa sezonskim gripom - rekao je Lončar.

Kako je rekao, dok se ne pojavi sigurna i bezbedna vakcina protiv korone najbolja zaštita je sprovođenje preporučenih mera - nošenje maske, održavanje distance, higijena ruku.

Načelnica odeljenja pneumoftiziologije Opšte bolnice u Paraćinu Snežana Zlatković zahvalila se ministru što se setio zdravstvenih radnika za njihov rad i trud u borbi protiv korone. Ona je navela da je Opšta bolnica u Paraćinu u kovid sistem uključena u drugom piku i da je tada opredeljeno 60 postelja, kao i da su dobili pet respiratora i pokretni rendgen.

- Nivo zdravstvene usluge podignut je na viši nivo. U bolnici smo zbrinjavali pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dobili smo pomoć i u ljudstvu,  tako da je broj zdravstvenih randika bio duplo veći od uobičajenog broja na odeljenju -  navela je Zlatković.

Zadovoljna je što nijedan zdravstveni radnik, a ni pomoćno osoblje na tom odeljenju nije zaraženo tokom epidemije jer su, kako kaže, od početka imali dovoljno opreme. Ona je apelovala na građane da budu disciplinovani i prime vakcinu protiv sezonskog gripa jer, kao pneumoftiziolog, zna šta može da nas očekuje od jeseni.

- Važno je da se pridržavamo mera, nosimo maske izbegavamo skupove i porodična slavlja - kazala je ona.

Najmlađi pacijentu bolnici u Požarevcu imao 18 godina  

Dodaje da se u Opštoj bolnici u Paracinu smanjuje broj pacijenata i pregleda kao i da će možda sredinom nedelje ući u normalan režim rada.

Načelnica Infektivnog odeljenja u Požarevcu Vesna Filipović kaže da je Opšta bolnica Požarevac stub zdravstvenog sistema Braničevskog okruga, kao i da su šestog jula ušli u kovid sistem i da su prvog dana primili 66 pacijenata.

U toj bolnici, kaže, nisu zbrinjavani samo pacijenti iz Požarevca, već i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji.

Kako dodaje, najmlađi pacijent lečen kod njih imao je 18 godina, a najstariji 95.

Trenutno je u Opštoj bolnici u Požarevcu na lečenju 61 pacijent.

Video: Kon: Situacija u Beogradu se stabilizuje ali se i dalje vide posledice vikenda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    20. avgust 2020 | 14:56

    Ajde serpari navalite stigla terapija.

  • OZBILJNO

    20. avgust 2020 | 15:56

    PA KAD ZNAŠ ŠTA NAS ČEKA NA JESEN DALI SI TI NORMALAN ŠTO SI DOZVOLIO DA DECA KRENU U ŠKOLU.MI SA SELA BILI SMO SVI ZA ONLAJN NASTAVE AL DIREKTOR ŠKOLE NEDA I UČITELJI I UČITELJICE.G LONČAR REAGUJTE I ZA SELA OKO RUME A NE SAMO BULJITE U GRADOVE

  • 👀

    20. avgust 2020 | 15:47

    Ljudi se i dalje plase korone ,strasno...voleo bih samo neko od njih da mi kaze iskreno. Da li je veca sansa da se umre od korone ili na pr raka, kardiovaskularnih bolesti i sl.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA