≫ 

Izvor Svete Petke, mesto koje leči žene: Nedaleko je od Beograda, poznata glumica se tu spasla

Sve više ljudi posećuje ovo mesto

  • 3
Izvor Svete Petke kod Topole Foto: RINA

Sveta Petka, u srpskom narodu je poznata kao zaštitnica žena, i mnogi veruju u njene isceliteljske moći. Na devet kilometara od Topole, u selu Vinča, ušuškan i sakriven u prirodi od koje zastaje dah nalazi se izvor vode, za koju se veruje da je lekovita, a koji je posvećen upravo ovoj svetiteljki.

- Brojni su putnici namernici koji upravo ovde dolaze po vodu, umivaju se i mole. Davne 1935. godine izvor je obeležen kamenom pločom i od tada je jedno od najposećenijih mesta u ovom selu - kaže za RINU, meštanin  Zoran Kostić.

Da je izvor Svete Petke poseban i čudotvoran veruje se još od davne 1935. godine. Preko osam decenija tu se verujući narod okuplja, posebno 27. Oktobra kada pravoslavni Hrišćani proslavaljaju Svetu Petku.

- Prema pričama naših predaka, koje se prenose sa kolena na koleno, na ovom izvoru pre mnogo godina izlečio se povređeni drvoseča. U našem kraju mnogi se bave ovim teškim poslom i povrede su često opasne po život. Veruje se da nakon što ga je posekla sekira, drvoseča je duboku ranu oprao vodom sa izvora, koja je za vrlo kratko vreme poptuno zacelila. Od tada se ovo mesto smatra lekovitim - rekao je Zoran.

Ovom svetom vodom jedna poznata glumica je izlečila karcinom dojke i od tada crkva i meštani ovog sela ulažu poseban trud da ovde bude urađeno sve što je potrebno.

Pre nekoliko godina zahvaljujući njihovoj ažurnosti, delimično je uređen prilaz do ovog mesta, a voda je osveštana.

- Potrebno je još dosta toga da se uradi, ali najvažnije je da se obezbedi put. Do izvora se dolazi krivudavom stazom kroz šumu, dugačkom oko kilometar. Može se samo peške,  pa se vrlo lako može desiti da se posetioci okliznu  i padnu - rekao je Zoran.

Kada čujete sve ove ljudske priče i njihova verovanja, ne možete ostati ravnodušni, jer čuda zaista postoje i ko veruje, desiće se i njemu.

Video: Lekovita maljenska voda postala pravi hit

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5544

    21. avgust 2020 | 19:35

    Spas nadju svi,koji duboko i iskreno veruju,Bog je svuda oko nas,nekada bude i drugacije od ocekivanja,sve je to Bozija volja...mi smo tu da verujemo ili ne verujemo,kako ko..Boze pomozi svima!🙏🙏🙏

  • Boze ne daj

    22. avgust 2020 | 08:03

    Da nam se i to proda u Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA