≫ 

Po čemu se razlikuju Elisa i brzi test s kojim možemo u Crnu Goru, i još nešto o čemu nisu mislili

Naučni saradnik INEPA, koji je razvio domaće Elisa testove, objašnjava razliku između dva serološka testa i odgovara na dileme

  • 2
Crna Gora, korona virus, rampa Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Nakon što su granice Crne Gore otvorene za građane Srbije uz uslov donošenja rezultata testa koji bi pokazao da ne nose rizik po tamošnju epidemiološku situaciju, među našim građanima se pojavilo mnogo dilema. Pozitivan Elisa test greškom je izjednačen sa bzim, hromatografskim testom koji se radi pri kovid ambulantama. Takođe, data je pogrešna informacija o njegovoj ceni i mestima na kojima može biti urađen.

Kako bismo razrešili nedoumice kontaktirali smo naučnog saradnika Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) Mariju Ganjtović koja nas je pre mesečak dana obavestila o tome da su pri Institutu razvijeni domaći Elisa testovi, te da je reč o serološkim testovima, drugačijim od brzog, skupljim i kvalitetnijim. Tada nam je objasnila da postoje dve klase antitela koje detektuje njihov Elisa test.

-  Postoji dijagnostika IgM klase antitela i IgG klase antitela. Ljudi mogu na lični zahtev da traže jedno, drugo ili da se urade oba. Ukoliko detetktujete IgM antitela u krvi, a nema još uvek IgG klase, to znači da je akutna infekcija u pitanju. To je praktično isti rezultat kao da ste uradili PCR test. Taj može da inficira druge ljude, a kada uočimo da poraste ta druga klasa antitela, to je već oporavak od bolesti. Ako se detektuje samo IgG klase, bez IgM, to znači da je neko nekada bio u kontaktu sa virusom, da je to preležao, ali da ima zaštitna antitela - navodi moguće scenarije uz napomenu da se testovi rade na lični zahtev.

Tada, u drugoj polovini jula, testovi su koštali 3.000 dinara po antitelu, danas i dalje koštaju više od brzog testa, kojim su građani greškom probali da pređu crnogorsku granicu, ali manje nego tada - 2.000 dinara.

Sad su kod nas ti testovi 2.000 dinara, mi smo optimizovali proces proizvodnje i radili na tome da to bude što jeftinije za građane - rekla je danas Gnjatović za Telegraf.rs.

Marija Gnjatovic August 20, 2013 · naučni saradnik INEP-a Marija Gnjatović / Foto: Facebok/Marija Gnjatovic

Ona je navela da se u tri ispostave INEP-a mogu uraditi ovi Elisa testovi, u Zemunu, Surčinu i na Slaviji, ali da je čula da ih ima i u ponekoj privatnoj laboratoriji u zemlji. S tim što, navela je, to nisu domaći Elisa testovi.

U prethodnom razgovoru, potvrdila nam je da je Vlada Srbije uložila milion evra u razvoj domaćeg serološkog testa, te da je on namenjen pre svega domaćem tržištu, ali da su, iako razvili, testirali, validirali testove, pa dobili dozvolu za njihovu proizvodnju, ti testovi i dalje su bili samo pri njihovim laboratorijama. Sada kaže da su se čekale dozvole Ministarstva zdravlja i Agencije za lekove i medicinska sredstva, kako bi se u predstojećem skorom periodu mogle naći u laboratorijama širom zemlje.

Elisa test nije isto što i brzi test

Dakle, serološki testovi koji se sada još uvek rade u najvećem broju kovid ambulanti, takozvani brzi testovi, nisu isto što i Elisa testovi, iako su oba testovi iz krvi i oba otkrivaju antitela na korona virus. Brzi su, otkrila nam je sagovornica još ranije, manje pouzdani, jer detektuju anitela samo kod pacijenata koji imaju visoke vrednosti antitela. Elisa testovi se, sa druge strane, mogu pratiti i kroz vreme. 

- Kod njih je veća osetljivost na prisustvo antitela i dobijete vrednost: koje su to koncentracije prisutne u krvi. Onda kroz vreme možete da pratite njihovo prisustvo u krvi, možete da znate za mesec dana da li ti nivoi opadaju ili rastu - kazala nam je.

Sada navodi da se za prelazak granice mogu koristi isključivo Elisa serološki testovi ili PCR test koji se radi uzimanjem brisa.

- Dakle, da imate negativan PCR test ili pozitivan Elisa serološki test na IgG antitela ili negativan IgM nalaz - navela je.

Objasnila je da pozitivan nalaz na IgG pokazuje da osoba ima anitetela na korona virus.

Ko god je preležao koronu, sigurno ima i dalje antitela, u kom god periodu dosad da ju je preležao. Vrednosti antitela ne padaju, ne nestaju iz krvi - rekla je u odnosu na rezultate praćene u proteklih pet meseci, jasno naznačavajući da nema rizika od toga da neko ko je preležao korona virus ostane bez antitela u krvi, te da se desi da Elisa test pokaže negativan IgG.

Osoba može da ima i antitela i infekciju koja prolazi

Ipak rekla je da je bi pozitivan nalaz na IgG bio delimičan pokazatelj nečijeg zdravstvenog stanja, te da postoji rizik da takva osoba i dalje ima virus, i da ga može preneti.

- Oni traže samo igG, to ne znači da neko ko ima igG nema trenutno i igM. Prvo se javi IgM, pa se javlja IgG, a kada ima samo IgM, to znači da je akutno, da ste dobili bolest i da možete da je prenesete. Kada ima i jednog i drugog, znači da ste u oporavku, ali i postoji rizik da zarazite druge i rizik po sebe. Kad imate samo IgG, znači da ste potpuno preležali virus, da ste potpuno bezbedni za okolinu i da je vrlo mala mogućnost da se ponovo zarazite - objašnjava dodajući da bi najbolje bilo test na oba antitela.

Antitela, laboratorija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Takođe, kaže da je sada jasno da asimptomatski nosioci virusa mogu zaraziti druge.

-  Serološki testovi koji otkrivaju veliki broj asimptomatskih slučajeva mnogo znače za sprečiavanje daljeg širenja.Važno je da detektujete te koji misle da su zdravi, a nosioci su virusa. Oni neće ići na PCR test, zato što im ništa ne fali - kazala je ona.

Prethodno je objasnila da su serološki testovi značajni i zbog toga što postoji rizik da se kod nepravovremenog testiranja PCR metodom pojavi lažno negativan rezultat.

- On detektuje prisustvo samog virusa u brisu u početnoj fazi infekcije, dakle u nosu i ždrelu. Može da detektuje prisustvo virusa do nekog trenutka, dok se virus ne spusti u donje disajne puteve. Ako propustite trenutak kada je najbolje uraditi PCR test, onda ostaju samo antitela i detekcija primenom anitela iz krvi - kazala nam je.

Dakle, u Crnu Goru se može ući sa negativnim PCR testom, negativnim Elisa testom na IgM antitela i pozitivnim na IgG antitela. Željeni serološki testovi se mogu uraditi tek u nekoliko laboratorija u zemlji, ne u svakoj kovid ambulati. PCR test košta 6.000 dinara, a Elisa test 2.000 dinara po antitelu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J..

    21. avgust 2020 | 22:41

    Sve jasno!samo nije kad ce virus da iscezne!!

  • Ana

    21. avgust 2020 | 23:09

    Moze li neko da mi obkasni sledece: 12.7 dobijam pozitivan PCR...posle 2 nedelje negativan...lecena antibiotikom i vitaminima kuci..danas odradim brzi test i pozitivna sam na igm i na igg? A u kovid ambulanti kazu idite kuci to ke normalno 😳

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA