≫ 

Krizni štab otkrio uslove koji su neophodni da bismo dobili vakcinu protiv korona virusa

Epidemiološka situacija se stabilizuje

  • 91

Završena je konferencija za medije zdravstvenog kriznog štaba. Javnosti su se obratili dr Darija Kisić Tepavčević, dr Predrag Kon i dr Branislav Tiodorović.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je u proteklih 24 sata registrovano još 169 slučaja obolevanja korona virusom, na respiratoru je 52 ljudi, a preminulo je još 3 pacijenta.

Od početka epidemije preminulo je 692 ljudi.

Dr Predrag Kon rekao je da je Institut "Batut" formirao poseban tim za praćenje situacija u školama.

On je istakao i da je za decu sa posebnim potrebama doneta odluka da "se reklaskira sve u vezi s tim" i da se ubrzano pristupi rešenju us mislu da se ti centri aktiviraju i da počnu darade.

Dr Branislav Tiodorović upozorio je i na dolazak turista, kako iz zemlje, iz banja i sa planina gde je uočeno da se nisu uvek primenjivale sve mere zaštite, a naročito onih iz inostranstva.

Epidemiološka situacija se stabilizuje, a od ponedeljka će biti dozvoljen rad bisokopa, pozorišta i održavanje manjih muzičkih manifestacija, kao i posete u domovima za stare.

Posete gerontološkim centrima

Dr Kon je istakao da smo već imali tronedeljni period kada su bile dozvoljene posete.

- Uglavnom se preporučuje da se poseta sprovede vrlo kontrolisano. Posetilac se od strane zaposlenog osoba, koj eje zaštićeno odgovarajućom opremom, dovodi i sprovodi u dvorišne prostorije, gde inače mogu da šetaju gerontološki bolesnici. Ukoliko su loši vremenski uslovi, tada je bolje ne obavljati posetu. Posete su skraćene na oko 15 minuta, ali će biti češće i to je u ovom trenutku jedno rešenje koje je nužno - kazao je Kon.

Konferencija krizni štab Dr Predrag Kon, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kako ćemo ići u pozorišta i bioskope

Uslov za kulturne događaje je, istakao je na konferenciji dr Kon, da se nose maske i da se obezbedi poštovanje distance od 1,5 metar (najmanje jedno prazno sedište u salama između dva posetioca).

Na taj način obezbeđuje se da jedna osoba bude na devet metara kvadratnih.

Takođe, kako je rekla dr Kisić Tepavčević, ističe da ne znači da će već od ponedeljka biti predstava i projekcija. Izdate su, dodaje, striktne preporuke.

Konferencija krizni štab Dr Darija Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Kada su u pitanju glumci, zbog prirode njihovog posla, nije predviđeno da tokom same predstave nose maske, ali su predviđeni određeni zdravstveni pregledi - kazala je.

Noćni klubovi još ne mogu da rade, kazao je dr Kon, jer je i dalje na snazi zabrana okupljanja više od 10 ljudi. Mere koje su donete odnose se isključivo na kulturu - bioskop, pozorišta i eventualno koncerti, ali ne na otvorenom, već u ustanovama kulture.

Ako se i budu donosile neke nove mere u smislu olakšanja, odnosiće se na otvorene prostore, dodaje dr Kisić Tepavčević.

Maksimalan broj karata koji se može prodati jeste 500, ali za manje prostore maksimalan broj karata ograničen je prostorom. Za većinu ustanovu to je polovina postojećih mesta, kazala je dr Kisić Tepavčević.

Ono što je neobično jeste što su dozvoljeni događaji u zatvorenom prostoru, ali ne i otvorenom. Dr Kon je objasnio da se vodilo računa o ponašanju na tim događajima, a u institucijama kulture ponašanje je drugačije nego, recimo, na koncertu na otvorenom ili u noćnom klubu.

Sve maske su korisne

Kako je kazao dr Kon, standardizovane maske se koriste isključivo u zdravstvu, a svaka maska koju možete da nabavite je dobra i korisna.

- Svakako da dva sloja više štite nego jedan, ali to nikakve veze nema što se tiče ove situacije o zaštiti dece ili zaštiti bilo gde u populaciji, osim u medicinskim ustanovama, gde su potrebne standardizovane maske. Najobičnije platnene maske su sasvim dovoljne. Najbolje su troslojne i uvek ću to savetovati. Uglavnom su maske dvoslojne - dodao je Kon.

Vakcina - najvažnije je da bude delotvorna i bezbedna

Konferencija krizni štab dr Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Što se tiče vakcine, ozbiljno se razmatraju sve mogućnosti, bez obzira na to iz koje zemlje ona dolazi. Vodiće se računa o delotvornosti vakcina, ali i neželjenim reakcijama.

- To se intenzivno prati i vrlo ozbiljno rade ljudi koji su u tome eksperti i na svim nivoima, od "Batuta" do ministarstva zdravlja. Odluka će biti doneta na osnovu toga što ćemo imati pravu informaciju. Vakcina je jako važna, ali ništa ne treba raditi "preko kolena" - kazao je Tiodorović.

Kon je dodao da postoji Agencija za lekove i medicinska sredstva koja u ovoj situaciji ima i te kako važnu ulogu.

- Da bi se vakcina mogla koristiti ona mora da dobije i registraciju i sertifikat o bezbednosti i ispravnosti - dodao je Kon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opet Biljka

    21. avgust 2020 | 19:24

    A jer mozete da garantujete da vakcina nije stetna i da nikakve posledice nece biti od nje po nase zdravlje?

  • Biljka

    21. avgust 2020 | 16:08

    Posto toliko volite vakcine, predlazem da se svi vi prvo spricate, pocev od zagorovaca dr.Kona, pa Kisicke, a onda i dr.Loncara da vidimo kako deluju, a nas ostavite na miru.

  • GRRR

    21. avgust 2020 | 17:38

    STRUČNJACI, da li vi vidite i čujete ono što vam narod piše i govori? Ako ne vidite i ne čujete, idite kod odgovarajućeg specijaliste. Ostavite nas i NAŠU decu na miru!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA