Iz Beograda krenula auto-litija ka granici sa Crnom Gorom

Kolona se uputila ka Čačku, odakle će potom krenuti do manastira Jabuka u blizini granice sa Crnom Gorom

  • 58
auto litija Beograd Printskrin:Youtube/СРБИН.инфо

Oko 7 časova iz Beograda je krenula auto-litija do granice sa Crnom Gorom, u znak podrške tamošnjim građanima koji protestuju protiv Zakona o veroispovesti, a u koloni dugačkoj oko pet kilometara učestvuje nekoliko stotina građana.

Učesnici auto - litije, opremljeni majcama na kojima piše „Ne damo svetinje“, „Crna Gora - Srbija, jedna familija“, zastavama Srbije i ikonama, okupili su se ispred Sava centra, gde je služen i moleban.

Plan im je da se sa još jednom grupom spoje u Preljini kod Čačka, odakle će se još veća kolona uputiti do manastira Jabuka u blizini granice sa Crnom Gorom.

Glavna poruka koju žele da pošalju jeste upravo „Ne damo svetinje“ u kojoj je, prema rečima Željka Čurovića, predsednika Saveza Srba iz Crne Gore, satkan i jezik i pismo i čojstvo i junaštvo i država.

- Ovoga puta želimo da pošaljemo poruku našem narodu da je 30. avgust od presudnog značaja da odluče i da na najbezbolniji način reše pitanje spasavanja svetinja - kazao je Čurović ukazujući tako da su upravo parlamentarni izbori u Crnoj Gori šansa za srpski narod da povrati svoja prava.

Kako kaže, sporni Zakon je nagovestio otimanje crkava, odnosno podržavljenje svetinja Srpske pravoslavne crkve.

- A mi se pitamo kako neko može da uzme tuđu kuću da bi se u nju uselio. To je prvi put i presedan u svetu - kazao je Čurović.

Dodaje da se ne radi samo o Zakonu veroispovesti, već i o diskriminaciji srpskog naroda.

U tom smislu, Čurović ocenjuje da su Srbi u Crnoj Gori svedeni na to da samo imaju pravo glasa, a da im je sve ostalo oduzeto - i jezik i pismo i pravo na zapošljavanje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slađa

    23. avgust 2020 | 09:28

    Da su tako išli da brane KiM sada bi bilo naše,a sada mlate praznu slamu i politikom bi da štite veru u drugoj državi.

  • Ajde više palite svi kome ne paše

    23. avgust 2020 | 09:56

    Imate li vi srbi vašu časnu zemlju Nikada niste Nezadovoljni ni sa čime Šta tražite u našoj crnoj gori Gledajte šta se dešava u vašem dvorištu Živeo milo otac svih nacija - ljudina Pozdrav crnogorskoj braći

  • Žika Ženeva

    23. avgust 2020 | 11:08

    Dva fanatika šire mržnju i zavađaju narode. Likovi Salamander i Aca pod raznim nikovima trude se da ogade srpstvo normalnim Srbima. Svoje lične interese i grupe oko njih poturaju kao opšte. Opšti interes Srba i Srbije je mir, dobrosusedski odnosi i normalan život. Dosta su Srbi stradali zbog usijanih glava i pojedinih profitera kakvi su ovde na portalu Aca i Salamander.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA