≫ 

Pre 50 godina ova škola brojala je 120 đaka: U septembru u nju stižu samo 3 prvaka

Sela se gase, dece je sve manje, ali neke škole i dalje žive

  • 2
Osnovna škola Rudnica Osnovna škola Rudnica / Printskrin: YT/Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti

I đaci potkopaoničkih sela kreću u školske klupe od 1. septembra. Najmlađi među njima, oni u nižim razredima, pohađaju OŠ "Sutjeska" u mestu Rudnica. Ove godine "pačju školu" upisaće ih samo troje.

U pitanju je montažni objekat koji je zimi jako teško zagrejati. To i dalje činje peći "bubnjare", kao i pre celgo veka. Ukupno 11 đaka zauzeće svoje mesto za nekoliko dana u ovim učionicama, piše RTV Kraljevo.

- Škola je renovirana 1980. godine i u ovom obliku postoji do tada. Ovo je najveća škola svih pokopaoničkih sela.  Evidentno je da će raditi i dalje, što, nažalost, nije slučaj sa mnogim drugim seoskim školama - rekao je direktor OŠ "Sutjeska" Mirko Puzović za RTVKV.

Učenici ovde dolaze iz preko 10 mesta.

- Nažalost, mnogi meštani odlučuju da svoju decu vode u matičnu školu "Sutjeska" ili u OŠ "Raška". Takođe, nažalost, sela se gase. Sve je manji broj dece, pa tako i u ovoj školi. Pre 10, 15 godina ovde je bilo preko 30 đaka, a sada ih imamo svega 11.

Učenici, osnovna škola, đaci Sve je manje dece / Foto: Shutterstock

Ovde godine prvi susret sa učiteljima i knjigama imaće tri đaka prvaka. Dva učitelja biće zadužena za svih 11 učenika. I naredne godine biće upisana tri prvačića, što znači da će škola i dalje raditis sa dva odeljenja.

Inače, 1960-ih i 1970-ih godina ovu školu je pohađalo oko 120 đaka.

Ta ne tako davna vremena verovatno se nikada više neće vratiti, ali je jako bitno da se škola ne ugasi, pa i renovira, kako bi se njihove prelepe priče i važna tradicija očuvala.

Video: Platnene su dozvoljene, ali se moraju pravilno koristiti: Koje maske će deca nositi u školama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Resava 88

    23. avgust 2020 | 16:06

    Sve je dobro dok je ne zatvore,posle toga nestaje i selo načisto,takav je razvoj države i politike.

  • Bhm

    23. avgust 2020 | 16:29

    Država ništa ne radi da zaustavi umiranje sela!Moje selo je između Kopaonika Jastrepca i Radana i ceo taj Toplicki i Rasinski okrug koji je zadnja linija do Kosmeta izumire ogromnom brzinom!Selo u koje aam odlazio 80-tih kad sam bio klinac bilo je prepuno leti,svi se sjate kod baba i deda i mi domaći iz gradova i gastarbajteri iz Francuske,Nemacke,Austije i Italije.Matoraca kao sto sam danas ja je bilo puno i pomagali su starcima a mi klincurija na gomile,po ceo dan zajedno i skoro svi braća i sestre,igre bez kraja.Danas staraca vise nema,nasi starci retko da odlaze barem oni sto su zivi jer su kuće postale trosne,njive zaparlozene,retko coveka da vidiš i u sred leta a ne zimi.Moja generacija od sve rodbine mozda po neko ugrabi vikend godisnje i eventualno neko od braće i sestara gastarbajtera u putu do mora svrate na dan ili dva i odoše,svake godine neka kuća se zatvori,nema više nikoga u toj prelepoj čistoj prirodi daleko od svake industrije i zagađenja.Umire selo totalno,puteve guta trnje,njive guta šikara,groblje zarasta ne može se proći...katastrofa.Ne može Beograd sve da izdrži...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA