Od danas dozvoljene posete staračkim domovima: Ovo su stroga pravila koja će biti kontrolisana

Posete su ograničene na 15 minuta, a svaki posetilac moraće da nosi zaštitnu opremu

  • 0
Novo vreme - nova zanimanja Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima od danas su ponovo dozvoljene, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević ukazuje da je veoma važno da se ustanove pridržavaju svih propisanih mera za zaštitu od virusa korona i da posete budu strogo kontrolisane.

Kako je istakao, veoma je važno da se vodi briga o korisnicima ustanova i da se strogo kontrolišu uslovi u kojima se odvijaju posete - da fizička distanca između korisnika i posetilaca bude dovoljna, da se koriste sva zaštitna sredstva i da uvek neko bude prisutan radi kontrole.

On je novinarima, ispred Gerontološkog centra Beograd, rekao da je preporuka da se i korisnicima koji su nepokretni, uz pomoć invalidskih kolica, omoguće posete, te da se, ukoliko je reč o najtežim slučajevima, to odvija putem video komunikacije, vibera ili vacapa, prenosi Tanjug.

Zoran Đorđević Zoran Đorđević, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naveo je da ustanove imaju obavezu da, bez obzira da li ima ili nema poseta, resornom ministarstvu šalju dnevne izveštaje - jedan ujutru i jedan na kraju radnog vremena.

- Za sve je potrebno odobrenje ministarstva. Bilo šta da se dešava, bilo kakav ulazak u objekat mora pre toga da bude dozvoljen - rekao je Ðorđević.

Po povratku u dom PCR test i izolacija

Naveo je da postoje korisnici koji zbog zdravstvene situacije moraju da napuštaju objekat i dodao da se to odvija pod kontrolisanim uslovima.

- Ukoliko se duže zadržavaju, mora da urade PCR test, vraćaju se nazad i moraju da budu u izolaciji koja traje 14 dana - rekao je Ðorđević i istakao da su preduzete najrigoroznije mere, u interesu samih korisnika.

Posete do 15 minuta

Vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević je rekao da se posete zakazuju, da ne traju duže od 15 minuta i da se kontrolišu.

- Svaki posetilac mora da ima zaštitnu opremu - masku, vizir, rukavice, da se drže rastojanja bar dva metara, a mi preporučujemo tri metra. Posete ne traju duže od 15 minuta, a naša preporuka je da traju deset minuta - rekao je Dimitrijević.

Dodao je očekuju veći broj posetilaca jer je vreme godišnjih odmora, a veliki je broj onih koji rade u inostranstvu tako da im dobro dođe da iskoriste to vreme i posete svoje očeve i majke.

- Oni se, inače, čuju mobilnim telefonima, preko skajpa, vibera i vacapa, ali ipak su mnogo srećniji kada se vide uživo i razgovaraju, bar na deset minuta - rekao je Dimitrijević.

Video: Uprava doma za stare u Negotinu tvrdi: Ministarstvo nam nije dalo naređenje nego preporuku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA