Roditelji se izjašnjavaju za odlazak dece u vrtiće: Postoje 4 opcije, vaspitači bez jasnog uputstva

*Predškolske ustanove bez jasnih uputstva za rad kakva su dobile škole * Sve moraju da organizuju sa lokalnim kriznim štabovima i u skladu sa epidemiološkom situacijom na lokalu *20 najnovijih mera Instituta "Batut" za rad predškolskih ustanova *Plus, šta raditi sa detetom ako je sumnjivo na kovid

  • 19
Vrtic, korona virus Foto: Shutterstock, Pixabay

Prvog septembra ne očekuju se samo pune školske klupe, već i povećan broj dece u predškolskim ustanovama (PU), koji je, kako saznajemo već počeo da rapidno da raste. Poseban plan njihovog rada, kao u školama, bar za sada ne postoji. Deca se neće deliti u grupe kao u školama, vrtići će raditi punim kapacitetom, a to znači da mogu da idu i mališani koji imaju hronične bolesti, što nije bio slučaj nakon otvaranja vrtića posle vanrednog stanja.

Takođe, predškolske ustanove će svoj rad organizovati u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima, i u skladu sa epidemiološkom situacijom na lokalu.

Iako jasan plan ne postoji, nešto se, ipak. dešava. Roditelji su, naime, na poziv vrtića, počeli da se izjašnjavaju na koji način žele da im deca pohađaju vrtić. U anketama koje su dobili roditelji čija deca pohađaju beogradske i vrtiće drugih gradova u unutrašnjosti, oni treba da se izjasne da li će im deca ići u celodnevni boravak, poludnevni, da li će vrtić pohađati kroz onlajn podršku ili kroz kombinovani oblik rada, odnosno, naizmenični boravak u vrtićiu i onlajn podršku. 

Na osnovu toga, praviće se spiskovi i organizovati rad, ali vaspitači ističu da nemaju jasna uputstva.

Sindikati smatraju da bi ipak trebalo da idu samo deca čiji roditelji ne mogu da rade od kuće i koju baš nema ko da čuva, ili da se za rad u punom kapacitetu obezbedi dodatni prostor i dodatno osoblje, kako bi mogle da se ispoštuju sve epidemiološke mere.

Predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost" Suzana Lazarević kaže za Telegraf.rs da je problem što oni od nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nisu dobili jasna uputstva. Predškolskim ustanovama je 17. avgusta stigao samo dopis ministarstva čiji je predmet bio priprema za početak radne 2020/21. godine i izrada godišnjeg plana u kontekstu epidemiološke situacije.

Traženi su i komercijalisti, menadžeri, vaspitači predškolske dece Foto: Shutterstock

U njemu se, kako smo mogli da vidimo, navodi da mogućnost ustanova da obezbede prijem sve upisane dece zavisi od epidemiološke situacije u lokalnoj zajednici, kao i od prostornih kadrovskih i odgovarajućih prevetnivno zaštitnih meta.

- Podsećamo predškolske ustanove da su u planiranju organizacije rada sa decom u obavezi da poštuju zakonom propisane normative braja dece u vaspitnoj grupi. Odluke o povećanju, odnosno, smanjenju broja dece u ustanovi, odnosno grupi donose se u tesnoj saradnji sa osnivačem odnosno lokalnim kriznim štabom, s obzirom na epidemiološku situaciju u lokalnoj zajednici - navodi se u dopisu Ministarstva, u kojem se od PU traži da naprave plan za 2020/21, funkcionisanje u punom kapaciteu, funkcionisanje u ograničenom kapacitetu i u slučaju prekida rada sa decom.

S obzirom na to da epidemija korona virusa sporo jenjava, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, tri dana pre ovog dokumenta, uputio je Ministarstvu dopis u kojem su naveli da bi, ipak, trebalo ograničiti broj dece, da bi uvođenje potvrda roditelja da moraju da rade van kuće bilo rešenje, kao i da je teško obezbediti dodatan prostor da bi sva deca išla i ispoštovale se sve mere. Jednom rečju, tražili su da im se po ugledu na škole daju detaljne preporuke.

- Presvahodno bi trebalo obezbediti dodatni broj zaposlenih za preventivnu zdravstvenu zaštitu, kao i zamenu za obolele vaspitače i sestre, kako bi se izbeglo spajanje grupa - navodi se u dopisu ovog Sindikata od 14. avgusta.

Pošto su tri dana kasnije dobili gore citirani dokument od ministartva, odmah juče sindikati su se udružili i pisanim putem se obratili Kriznom štabu i Vladi u kome traže objašnjenje zašto za škole postoje jasna pravila, a za predškolske ustanove ne. 

Traženi su i komercijalisti, menadžeri, vaspitači predškolske dece Foto: Shutterstock

Suzana Lazarević kaže za Telegraf.rs da je njima jasno da decu ne mogu ograničiti na 4 kvadrata, kao što će biti slučaj u školama, ali da ipak moraju da postoje pravila i za njih.   

- Kažu nam da smo mi komplikovani i da moramo da radimo jer smo bitni za ekonomski razvoj zemlje. Ja se u potpunosti slažem, i znam da smo mi servis služba i da treba da radimo, ali one mere ako poštujemo koje su važile od aprila meseca i u maju kada smo se otvorili, za nih sada ni prostorno, a ni fizički nemamo mogućnost - objašnjava Lazarević za naš portal.

Ona kaže da će sada početi da rade u punom kapacitetu.

- To znači da mogu da dolaze sva deca bez obzira na to da li roditelj radi od kuće ili ne, da li je dete hronično bolesno, ima li nekog ko je u porodici hronični bolesnik... To znači da će raditi i zaposleni koji imaju neku hroničnu bolest, i stariji od 65 godina. Pritom, plan organizacije u okviru kojeg je i plan rada u ograničenom kapacitetu na 30, 50 odsto mi treba da napišemo. Sve su stavili da pitamo lokalni krizni štab, iako potpadamo pod Ministarstvo, kao i škole - kaže ona.

Navodi da jedna sestra na preventivi fizički jedva postiže i sada kada ustanove rade sa 50 odsto dece.

- Nama niko nije dao uputstva. Ako je vrtić u okviru škole, u učionici pored će biti 15 đaka, a ja ću raditi kao vaspitač u grupi sa 26 dece. Takođe, ako roditelj ne sme da ulazi u vrtić, to ćemo nekako i da se snađemo, ali ako može, a vrtić ima 500 dece, to je 500 roditelja, koliko smo onda mi zaštićeni, a sve njih treba pregledati na ulazu. Meni je jasno da dete ne mogu da održim na 4 kvadrata, ali jasne preporuke moraju da postoje - ističe ona i dodaje da je od 15. maja do 15. avgusta popunjenost dece u vrtićima bila između 20 i 50 odsto, ali da se sada, kako se završavaju odmori taj broj povećava.

Merenje temperature, deca, škola, toplomer, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Iz Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja nismo dobili odgovore na pitanja zašto za vriće ne postoji jasan plan kao za škole, kao i zašto se i oni neće deliti u grupe.

Gak: Vrtići su spremni i za veći broj dece

Sa druge strane, beogradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak, izjavio je danas da sve mere, koje se u beogradskim vrtićima sprovode sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa ostaju na snazi i u septembru, a da su vrtići spremni i za veći broj dece koja se očekuju.

- Raduje nas manji broj zaraženih proteklih dana ali se nećemo opuštati. U vrtićima nije bilo relaksacije zaštitnih mera od početka i neće ih ni biti - rekao je Gak nakon održanog sastanka sa direktorima beogradskih predškolskih ustanova uoči početka nove radne godine za vrtiće, a preneo je Tanjug.

Tokom leta manje od 20 odsto dece je dolazilo u vrtić, a Gak kaže da će se u septembru broj mališana sigurno povećati ali da i dalje ne očekujemo uobičajeni broj kao u redovnim okolnostima.

Napominje da do sada nijedan slučaj pojave korone u vrtićima nije izmakao kontroli, da svi znaju svoj deo posla i da su ga radili odlično.

Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Isto očekujem i od septembra - rekao je Gak i potvrdio da će se u ustanovama tokom ove nedelje završiti anketa među roditeljima o očekivanoj dolaznosti dece. Od tog broja, kako je rekao, zavisiće i organizacija rada od ustanove do ustanove, u skladu sa potrebama svakog pojedinačnog vrtića od ukupno 308 koliko ih Beograd ima.

Istakao je i da je sistem fleksibilan, te da će se roditeljima, koji i dalje ne žele da šalju decu u vrtiće omogućiti i onlajn podrška vaspitača.

- Vrtići će biti na raspolaganju roditeljima na više načina u zavisnosti od njihovih potreba, ali je najvažnija poruka roditeljima da će biti bezbedni -  rekao je Gak.

Stroge mere na ulazu u vrtić

Ono što i sada važi u vrtićima, jeste da pri dolasku svaki roditelj na ulazu mora da prođe dezobarijeru. I njemu i detetu se meri temperatura i dezinfikuju ruke. To se isto radi i kada roditelj dolazi po dete.

U grupama nema igračaka, i one koje imaju peru se i dezinfikuju svakodnevno. Deca spavaju po modelu glava noge, dok jedu su na rastojanju, i nema mešanja grupa. Deca što više vremena provode na otvorenom.

pranje ruku, dete, higijena Foto: Pixabay.com

Do jednog momenta važilo je pravilo da u vrtić mogu samo deca čiji roditelji moraju fizički da budu priustni kod poslodavca, što su morali da dokažu potvrdom.Nisu mogla da idu ni deca koja imaju hronične bolesti ili ih ima neko u porodici. Od 1. septembra, po svemu sudeći, to neće važiti. 

Najnovije preporuke Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za PU 

1. Sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, površina koje se najčešće dodiruju rukama, pribora i

opreme, vodom i deterdžentom i korišćenjem standardnih dezinficijenasa, kao i provetravanje prostorija obavezno pre započinjanja rada i nakon završetka radnog vremena.

2. Na ulazu u objekat postaviti dezobarijeru, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola.

3. Na sajtu objekta i na ulazu u objekat postaviti pravila ponašanja roditelja prilikom dolaska i odlaska.

4. Poštovati važeću proceduru ponovnog dolaska deteta nakon dužeg odsustva uz potvrdu nadležnog pedijatra. Za prijem dece uspostaviti proceduru kontrolisanog ulaska kako se ne bi stvarala gužva i obezbedilo održavanje rastojanja od najmanje 1,5 metar. Ukoliko je moguće organizovati prijem dece ispred objekta u unapred dogovorenim intervalima. Roditelji dece moraju da nose zaštitne maske.

5. Edukovati roditelje o važnosti ostajanja kod kuće dece sa simptomima bolesti: raspiratornih, crevnih i bolesti sa povišenom telesnom temperaturom.

6. Edukovati zaposlene o obavezi praćenja sopstvenog zdravstvenog stanja, stanja dece i pridržavanja postupaka u skladu sa preporukama vezanim za prevenciju pojave COVID-19, uključujući poštovanje socijalne distance i korišćenje lične zaštitne opreme. Zaposlene kod kojih se ispolje simptomi bolesti odmah udaljiti sa radnog mesta.

7. Prilikom prijema, treba proveriti da li kod deteta postoje znaci respiratorne infekcije. Pri svakoj sumnji na postojanje bolesti disajnih puteva dete ne primati u kolektiv. Ukoliko je moguće izmeriti temperaturu beskontaktnim toplomerom koji nakon svake upotrebe treba obrisati dezinfekcionim sredstvom na bazi 70% alkohola. Zaposleni koji prima decu pre i posle svakog kontakta sa detetom treba da opere ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi i da koristi ličnu zaštitnu opremu.

8. U predškolskoj ustanovi zaposleno osoblje u obavezi je da nosi zaštitne maske.

9. Izbegavati mešanje dece iz različitih vaspitnih grupa u istom prostoru.

10. Na vidnim mestima u objektu postaviti postere sa preporukama za zaštitu od

infekcije i informacije za roditelje o važnosti ostajanja kod kuće dece sa

simptomima bolesti.

11. Ne koristiti igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, na primer plišane igračke. Ne mešati igračke između vaspitnih grupa i dece pre nego što se operu i dezinfikuju. Odrediti mesto za odlaganje prljavih i čistih igračaka.

12. Za dnevni odmor dece postaviti krevete po principu „noge-glava” na udaljenosti od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno dete na svaka 4 m2 . Za svako dete obeležiti posteljinu i voditi računa da svako dete spava u svom krevetu.

13. Potrebno je sprovesti pojačane higijenske mere prilikom pranja, umivanja, presvlačenja i držanja dece u naručju.

14. Obavezan je nadzor dece od strane vaspitača tokom pranja ruku. Ukoliko vaspitač pomaže detetu prilikom pranja ruku, potrebno je da nakon toga opere svoje ruke.

15. Deca za stolovima treba da sede na udaljenosti od najmanje 1,5 metar. Ne dozvoliti deci da međusobno dele hranu.

16. Osoblje koje radi na pripremi i distribuciji hrane mora da nosi maske i rukavice i da redovno sprovodi mere lične higijene.

17.  Ne organizovati proslave, kao ni organizovane grupne posete na mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja osoba, izlete.

18. Sprovoditi mere socijalnog distanciranja u slučaju da postoji organizovani prevoz dece – vozač i deca moraju da nose maske, a deca treba da sede u svakom drugom redu. Ukoliko je nedovoljan broj mesta u vozilu, transport organizovati po vremenskim intervalima. Neophodno je sprovoditi pojačanu higijenu i dezinfekciju vozila.

19. Ukoliko je moguće, obezbediti prostoriju koja se može koristiti za izolaciju osoblja ili dece kod kojih se pojave simptomi bolesti disajnih puteva.

20. U slučaju pojave simptoma ili sumnje na postojanje COVID-19 infekcije

- Кod svake promene zdravstvenog stanja, dete izolovati u sobu za izolaciju, odmah obavestiti roditelje/staratelje i u najkraćem roku, dete uputiti lekaru. Ukoliko se vrši merenje telesne temperature običnim toplomerom (preporučeno samo kod dece kod koje se sumnja na povišenu telesnu temeperaturu), obavezna je dezinfekcija toplomera nakon merenja, kao i higijena ruku

- Proveriti zdravstveno stanje ostale dece, koja borave u kolektivu, i svaki sumnjiv slučaj izolovati.

U slučaju potvrde COVID-19 infekcije, prostor u kome je dete boravilo ne koristiti. Otvoriti spoljna vrata i prozore da bi se prostor provetrio. Pre čišćenja prostora sačekati bar 24 časa. Detaljno oprati i dezinfikovati prostor, površine, pribor, opremu...

21. Savetuje se nesmetani rad predškolskih ustanova do daljnjeg.

Video: Da li će deca starija od 2 godine morati da nose maske u vrtićima i napolju

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. avgust 2020 | 20:31

    Najbolje je doneti jedno pravilo koje ce vaziti jednako za sve na celoj teritoriji Srbije,to pravilo nek dogovore ljudi koji rade taj posao i strucna lica vezana za tu delatnost,a roditelji su tu da postoju u cilju dobrobiti sviju

  • Весна

    25. avgust 2020 | 21:02

    Са свиме се слажем али зашто се-било када дозвољавало да деца са респираторним и цревним инфекцијама буду примљена на улазу у вртић.

  • ...

    25. avgust 2020 | 20:40

    Moji idu celo leto u vrtic, ne razumem kakvo sad izjasnjavanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA