≫ 

Ako simptomi korone prestanu za 14 dana, nemate razlog da se testirate

- Čak i ako bi otkrili pozitivan nalaz ostatak virusa koji se na testu može naći ne predstavlja virus koji je sposoban da nekoga zarazi - rekao je dr Predrag Kon

  • 3

Kontrolni PCR test nije više toliko pouzdan pokazatelj ozdravljenja od korona virusa kao što je to kontrolni pregled, a svima onima koji su zabrinuti da su možda i dalje zaraženi, doktor Predrag Kon je poručio da je reč o trenutku kada neko može da izađe iz izolacije.

- Pitanje je vezano za trenutak kada je pravi trenutak za izlazak iz izolacije. To je nešto što je još od sredine juna preporuka SZO i jasno je prikazano zašto se to radi. Ako imate simptome oni su najznačajniji i ako prestanu posle 14 dana nemate razloga da se posebno testirate. Čak i ako bi otkrili pozitivan nalaz ostatak virusa koji se na testu može naći ne predstavlja virus koji je sposoban da nekoga zarazi - rekao je dr Predrag Kon na današnjoj konferenciji za novinare.

- Potrebno je najmanje 3 dana da se bude bez ikakavih simptoma da bi tako nešto moglo da se računa. Ako je neko u izolaciji i bolestan pa tro traje duže od 14 dana onda treba da prođe još dana da nema nikakve simptome. I ono što je važno je da je bitan kontrolni pregled i da je značajnije važniji od samog nalaza. Pregled je nešto što je neophodno i sam lekar Doma zdravlja je taj koji ga isključuje iz izolacije i napiše odgovarajuču potrvrdu o tome. Razloga za zabrinutost ne bi trebalo da bude - rekao je Kon.

Konferencija Dr Predrag Kon, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Prema rečima doktorke Drije Kisić Tepavčević, epidemiologa, sve zemlje u oktruženju su odmah prihvatile ove kriterijume, a Srbija je zadržala kontrolno testiranje nakon preležane bolesti.

Preminulo dvoje u poslednja 24 sata

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji testirano je 9.513 osoba, njih 108 bilo je pozitivno na korona virus, a preminulo je dvoje.

Izraženo u procentima, od broja testiranih zaraženo je 1,14%.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 36 pacijenata.

Ukupan broj preminulih je 709. Do sad je testirano ukupno 913.856 osoba, a potvrđeno je 31.207 slučajeva zaražavanja.

Video: Gojković: Zaraženo još 108 osoba, umrlo dvoje pacijenata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NIKAD

    28. avgust 2020 | 19:15

    PRESTATI NEĆE UZALU PRIČA DR KON I NJEGOVI ČLANOVI KOI POIMA NEMATE SA ŽIVOTOM ✍️☑️

  • Antun pokatoliceni srbin

    28. avgust 2020 | 18:00

    Kazu u njemackoj ide dalje testiranje od 15 septembra nema besplatnog testiranja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA