≫ 

Građani Srbije ne mogu krenuti u slavlje, veoma smo daleko od pobede nad korona virusom

Najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u zemlji

  • 55

U Palati Srbija održava se konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništa od zarazne bolesti Kovid 19.

Na konferenciji govore pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje dr Darija Kisić Tepavčević i epdiemiolog dr Predrag Kon.

Ranije danas održana je sednica Kriznog štaba na kojoj su donesene tri mere. Doneta je odluka da Srbi koji se vraćaju iz inostranstva ne moraju u karantin. Doneta je i preporuka za sve roditelje čija su deca putovala u inostranstvo da u narednih 10 dana od ulaska u zemlju provedu u kućnoj izolaciji. A doneta je i odluka da se produžava rad ugostiteljskih objekata. Bašte će raditi do 1 sat posle ponoći, a trgovinski objekti do 23 časa.

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji testirano je 9.513 osobanjih 108 bilo je pozitivno na korona virus, a preminulo je dvoje. Izraženo u procentima, od broja testiranih zaraženo je 1,14%.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 36 pacijenata. Ukupan broj preminulih je 709.

Hospitalizovano je novih 106 pacijenata, otpušteno je 83. Trenutno je ukupno hospitalizovano 673 pacijenata. Broj pozitivnih zdravstvenih radnika je 160, a njih četvoro se nalazi na hospitalizaciji.

Ukupan broj testova na 100.000 stanovnika je 12.900. Ovaj broj u Hrvatskoj je četiri puta manji, a u Rumuniji, koja ima značajno opterećenje bolešću, iznosi oko 8.000 testiranih na 100.000 stanovnika, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević ističući da je najveći broj testiranih u regionu u pravo u Srbiji.

U bolnici u Novom Pazaru je četiri ležeća pacijenta, rekao je Gojković, navodeći poslednje informacije iz Novog Pazara. Prema njegovim podacima, u gradu ima pet novotkrivenih pacijenata sa kovid 19 infekcijom u periodu od 23. avgusta do danas.

Konferencija Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

To ne znači da građani mogu da krenu u slavlje, veoma smo daleko od pobede nad virusom - kazao je ističući zahvalnost za građane koji sa svojih 100 odsto kapacieta podržavaju rad Kriznog štaba i poštuju mere.

Testiranje PCR-om komentarisao je dr Predrag Kon ističući da su oni bitniji u recimo domovima za stare ili onkološkim centrima, nego u slučaju kontrolnih testova, jer, kazao je, bitnije je opšte stanje zaraženog, koje ne mora biti pokazano testom, nego rezultat testa. On je dodao da se kontrolni testovi dalje ne rade zbog toga što je potvrđeno da po isteku 14 dana virus nema mogućnost prenošenja.

- Ono što je bitno jeste da se radi pregled - dodala je Kisić Tepavčević.

Konferencija Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Snažna preporuka Kriznog štaba

Povodom danas donesene odluke o tome da nije obavezan karantin u povratku sa letovanja, Kisić Tepavčević je rekla da je svako pojedinačno morao da donese odluku o preuzimanju odgovornosti za sebe i svoju porodicu.

- Apelujemo na sve građane kad se vrate u zemlju na maksimalnu predostrožnost u periodu od 14 dana - kazala je navodeći da bi se na taj način sprečilo sekundarno inficiranje stanovništva, te da svi treba da podele odgovornost.

Ona je tražila da svi budu maksimalno obazrivi i odgovorni kada se vrate u svoju zemlju.

Konferencija Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Nije istina da baš ništa ne preduzimamo. Postojanje zdravstvenog upozorenja prilikom ulaska u zemlju nije ništa. Tu stoji spisak ustanova kojima se treba javiti ukoliko se jave simptomi. Zatim, snažno se preporučuje da deca školskog uzrasta tokom deset dana ne idu u školu, već da je sprovode onlajn. To nije ništa - dodao je Kon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😳

    28. avgust 2020 | 16:19

    Jaaaaooooo bežimo svi iz Srbije, ovde zaista postoji virus, ali ne korona već MORONA!

  • Lazar

    28. avgust 2020 | 16:21

    Doktore kako je bilo na Zlatiboru, sa ostatkom štaba 😀

  • gradjanin

    28. avgust 2020 | 16:32

    Krizni stab nije zakonski uredjeno telo...Tako da ko vas sisa vise! Otvorite cirkus!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA