≫ 

Nema više skela sa užetom na Tisi: Jedna takva ručna "na sajlu" bila je pravo čudo Batana

Tisa je jedna od tri međunarodne plovne reke u Srbiji, na kojima je ovakva skela zabranjena

  • 0
Skela Printskrin: Youtube/I Love Zrenjanin

Nova uredba Vlade Srbije mogla bi da stavi tačku na tradicionalni način prelaska preko međunarodnih plovnih reka - skelom koja se vuče uz pomoć užeta.

Dok na Dunavu i Savi u 21. veku više nemamo takvih skela, jedna je na Tisi, kod sela Taraš, prava atrakcija. Traktore i kombajne ljudi prevoze preko skele, ali ne stoje mirno i ne gledaju u reku, već se dobrano preznojavaju vukući sajlu.

Međutim, u Uredbi o uslovima za plovidbu i pravilima plovidbe na unutrašnjim vodama ("Službeni glasnik RS", broj 96/14), dodaje se stav koji glasi:

"Skela koja ne plovi slobodno i koja koristi uže za prelaz preko plovnog puta ne može se upotrebljavati na međunarodnim i međudržavnim vodnim putevima".

A Tisa je jedna od tri međunarodne plovne reke u Srbiji, tako da je pretpostavka da će i ova čuvena skela kod Taraša morati da se motorizuje, a seljaci konačno da odmore ruke.

Ovako je izgledala vožnja skelom, koja poljoprivrednicima iz Taraša put do njiva skraćuje za gotovo 30 kilometara, a pred kamerama portala I Love Zrenjanin.

Kako je ispričao Siniša Stanić, pomoćnik mornara koji je silovito potezao ruke po gruboj sajli, radilo se "od 7 do 7", a ponekad i duže u sezoni.

I tako, malo po malo, uz "o ruk" prevezao se traktor sa dve pune prikolice.

Vožnja izgleda ovako. Skela lagano plovi mirnom Tisom, a dvojica skeledžija povlače sajlu drvenim pomagalima. Može i golim rukama, ali žuljevi se lako naprave. Ni putnici ne sede skrštenih ruku - svi moraju da vuku ili čak da šetaju po skeli jedan za drugim, držeći u ruci sajlu i tako pokrećući grdosiju.

- Ne bismo mogli nas dvojica sami da povučemo, kad je puna skela, nema šanse - kazao je Miloš Jovanov, drugi pomoćnik mornara.

Pedesetak traktora dnevno može da pređe preko Tise, a nađe se i poneki automobil.

Na drugom kraju reke čeka blatnjavi put, poslednja prepreka za izvlačenje iz mutnog korita reke, kada se traktoristi konačno domognu sigurnog druma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA