≫ 

Lončar sa našim herojima iz crvenih kovid bolnica: "Pomozite nam time što ćete nositi maske"

Lončar se sastao sa zdravstvenim radnicima kovid bolnica koji su u kovid sistemu već šest meseci

  • 3
Zlatibor Loncar Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa zdravstvenim radnicima crvenih zona kovid bolnica sa teritorije Beograda kojima je ukazao neizmernu zahvalnost na svemu što čine u cilju borbe protiv virusa korona, ističući su to naši heroji koji su više vremena proveli u bolnicama, pod skafanderima, nego kući sa svojim porodicama.

Lončar se sastao za medicinarima Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", Opšte bolnice Mladenovac, Instituta za ortopediju "Banjica", Vojnomedicinskog centra "Karaburma" i Klinike za anesteziologiju.

Ministar je zdravstvenim radnicama zahvalio na svemu i izrazio nadu da će se svi građani pridržavati propisanih mera kako bi medicinari imali što manje posla. Precizirao je da je u Srbiji trenutno zaraženo 106 zdravstvenih radnika , od kojih je pet na bolničkom lečenju.

Branislav Krivokapić, ortopedski hirurg sa Instituta za ortopediju "Banjica", rekao da da infektivne bolesti nisu njihovo primarno delovanje u lečenju ljudi, ali da su se veoma dobro snašli.

U aprilu nam je bilo značajno teže, ali sada smo se već naviki na trenutne okolnosti tako da mislim da smo sa pozitivnim bilansom izašli iz svega ovoga - rekao je Krivokapić.

Apelovao je na sve građane da se pridržavaju mera zaštite, drže socijalnu distancu i nose maske.

- Ako stvarno želite da se Institut za ortopediju ''Banjica'', kao najveća ortopedska instuticija u ovoj zemlji, bavi ortopedskom problematikom, pomozite nam time što ćete nositi masku - poručio je Krivokapić.

Glavna sestra operacionog bloka u toj zdravstvenoj ustanovi Snežana Jeremić, čije je zaduženje bilo da organizuje ulazak i izlazak iz kovid centra, navela je da je izlazak bio posebno bio važan kako bi se oprema skinula što bezbednije, da ne bi došlo do zaražavanja.

Zlatibor Loncar Foto: Ministarstvo zdravlja

Navela je da je bilo naporno i teško, ali da su se maksimalno organizovali, te dodala da su imali podršku Ministarstva zdravlja i sve što im treba.

Šef prijemne trijažne ambulante KBC "Bežanijska kosa" Aleksandra Petrović je rekla da im je najteže bilo u početku kada su, kaže, imali i do 200 pregleda na dnevnom novou.

Sada je, kaže, lakše, ali je broj pregleda i dalje značajan.

Nadamo se da će cve mere dati efekta i da će to da bude sve manje i manje - dodala je Petrović.

Glavna sestra Vojnomedicinskog centra "Karaburma" Daliborka Radišić je rekla da su u kovid sistemu skoro šest meseci i da su za to vreme imali više od 800 pacijenata.

Zahvalila je ministru Lončaru, ali i ministru odbrane Aleksandru Vulinu na podršci i pomoći, ističući da nikada nisu oskudevali ni u čemu.

Sada je manji broj pacijenata i nadamo se da će tako i ostati, rekla je Radišić.

Marina Stojanović, anesteziolog sa Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, rekla je da je veliki broj njenih kolega bio na ispomoći u raznim kovid bolnicama.

- Trudili smo se da podjednako sa kolegama iz drugih kovid bolnica odradimo posao najbolje što smo mogli. Veliki teret je pao i naše kolege koje su ostale na klinikama jer smo se trudili da održimo određeni nivo posla koji je morao da se završi tako da su i kolege koje nisu bile u kovid bolnicama jako puno radile, rekla je ona.

Najteže im je, kaže, bilo to što su bili odvojeni od svojih porodica, dece.

Video: Velike gužve za testiranje, najviše zbog putovanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrka

    3. septembar 2020 | 13:49

    Isplatite COVID dodatak za zdravstvene radnike u Srbiji

  • Era

    3. septembar 2020 | 13:53

    Gde je distanca?Zasto svi ne nose maske?Koga vi zamlacujete?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA