≫ 

Roditelje muče dva pitanja o vrtićima: Zašto deca ne nose maske i da li grupe treba da budu manje?

Grupe u predškolskim ustanovama su popunjenije nego tokom leta

  • 12
Traženi su i komercijalisti, menadžeri, vaspitači predškolske dece Nema mesta panici što su deca u vrtićima Foto: Shutterstock

Od prvog septembra nisu samo đaci krenuli u školu, već i veći broj mališana u vrtiće koje do ovog datuma nisu posećivali. Grupe u predškolskim ustanovama su popunjenije nego tokom leta i iz tog razloga veliki deo roditelja je zabrinut da li će se korona virus više širiti.

Tako mnogi postavljaju pitanje zašto grupe u vrtićima nisu podeljene na manje i da li ipak ima potrebe da deca nose maske.

- Deca u Hrvatskoj od prvog do četvrtog razreda uopšte ne nose maske. A još manja je mogućnost prenošenja korona virusa kad su u pitanju mala deca koja idu u vrtiće. Deca do 10 godina nemaju enzim za koji se vezuje virus, tako da nema mesta panici što su deca u vrtićima - objasnio je za Telegraf.rs epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

On je istakao da decu od malih nogu treba učiti da održavaju higijenu bilo da je prisutna korona ili ne. Napominje da ih treba učiti da drže distancu, a da roditelji treba da se ponašaju kao i pre korone.

- Onu decu koja imaju povišenu temperaturu, proliv, povraćanje svakako da roditelji ne treba da vode u vrtić, kao što to ne treba da rade i da nije epidemija - kazao je za Tiodorović.

Konferencija krizni štab Epidemiolog dr Branislav Tiodorović Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ovim povodom smo kontaktirali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa pitanjem da li grupe u vrtićima treba da budu podeljene na manje.

- Podsećamo da su predškolske ustanove u planiranju organizacije rada sa decom u obavezi da poštuju zakonom propisane normative broja dece u vaspitnoj grupi.

Odluke o povećanju, odnosno smanjenju broja dece u objektu PU/vaspitnoj grupi donose se u tesnoj saradnji sa osnivačem, odnosno lokalnim kriznim štabom s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u konkretnoj lokalnoj zajednici i potrebu primene odgovarajućih preventivno-zaštitnih mera - naveli su za Telegraf.rs iz ovog Ministarstva.

Takođe su objasnili iz kog razloga nema potrebe da deca u vrtićima nose maske.

Vrtić Deca u vrtićima ne treba da nose maske Foto: Shutterstock

- U skladu sa Zaključkom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 od 15.07.2020. godine i preporukama nadležnih organa i institucija u oblasti zdravlja, a imajući u vidu da se kod dece u uslovima kolektivnog boravka u predškolskim ustanovama, mera nošenja maski ne može u potpunosti pravilno primenjivati, preporuka je da deca predškolskog uzrasta ne treba da nose zaštitne maske u vrtiću.

Krizni štab je dao mišljenje da se u kontrolisanim uslovima boravka u predškolskim ustanovama, u kojima se primenjuju propisane protivepidemijske mere, deca predškolskog uzrasta izuzmu od obaveze nošenja maski tokom boravka u predškolskim ustanovama - naveli su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Video: Da li će deca u vrtićima morati da nose maske?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ju

    4. septembar 2020 | 07:31

    Sta je sa vama ljudi? Malena deca,satima da nose maske i guse se?! I u skolama je glupost,posto je poznato koliko ta maska stiti.Probajte vi da je nosite tako dugo,koliko ce vam prijati?!

  • Косингас

    4. septembar 2020 | 07:53

    Какве маске? Да ли знате да по правилнику СЗО маске уопште нису обавезне!? Да ли знате да деца у Италији и Немачкој, у предшколским установама и школама НЕ НОСЕ маске!? Зашто? Зато што немају ефекат!

  • 🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️

    4. septembar 2020 | 08:34

    Ahahah sigurno se pitam zasto mi sin ne nosi masku u vrticu!?? Kakve maske, da li ste vi normalni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA