Vozači strahuju da zbog alko-testa mogu da se zaraze: Ima li razloga za brigu ili je to samo izgovor

Alko-test se obavlja tako što se aparat približi licu vozača na otprilike deset do 15 centimetra

  • 15
Alko test, ;čvek, policajac Foto: Shutterstock

Zbog stanja na ulicama, veliki broj vozača oseća dozu straha kad sedne za volan. Međutim, sad im se pojavio još jedan. Ovog puta se radi o njihovom zdravlju, ali na drugačiji način. Neki su zabrinuti i zbog opasnosti da mogu da se zaraze virusom nakon što im policajac uradi alko-test.

Alko-test se obavlja tako što se aparat približi licu vozača na otprilike deset do 15 centimetra.

- Mene su policajci neko veče zaustavili da uradim alko-test. Ispred mene je već bilo jedno vozilo. Video sam kako je vozač dunuo u aparat. Posle minut je policajac došao do mene i ja sam dunuo. Video sam da aparat nije bio dezinfikovan. Zabrinuo sam se da li mogu da dobijem koronu jer mi je aparat bio blizu lica - ispričao je za Telegraf.rs M.N. (37) iz Beograda.

Kako kaže sagovornik, uplašio se jer zna da je jedna od mera držanje distance od metar i po, a aparat je, po njegovom mišljenju, isuviše blizu usta.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović, objasnio je za Telegraf.rs da nema razloga za strah jer nema nikakve opasnosti da se neko zarazi putem alko-testa.

Konferencija krizni štab Epidemiolog dr Branislav Tiodorović Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Policija koristi samo testove na koje se duva, ne koriste one sa nastavcima koji se stavljaju usta. Oni su u obavezi da taj aparat dezinfikuju i video sam lično da to i rade. Uostalom ljudi duvaju na aparat, ne duva aparat na njih tako da je to potpuno bezbedno jer virusi i bakterije nemaju sposobnost da skaču sa aparata na čoveka - izjavio je Tiodorović.

Prema mišljenju nekih stručnjaka, ovaj navodni strah se verovatno pojavio kod vozača koji konzumiraju alkohol, pa koronu koriste da izbegnu alko-test.

ALKO-TEST I BEZBEDNOST NA PUTU

Policija je pre samo nekoliko dana uhapsila P. T. (49) iz Sremskih Karlovaca, kod kojeg je prilikom alko-testa otkriveno da ima čak 2,60 promila alkohola u krvi.

To je utvrđeno prilikom rutinske kontrole.

Da ga policija nije zaustavila i uradila test postojala je velika mogućnost da ovaj vozač, u najmanju ruku, povredi nekog na putu.

A ovakvih vozača ima previše na putevima širom Srbije.

Video: UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Dok je majka prelazila ulicu pijani vozač joj odneo kolica sa bebom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drasko

    3. septembar 2020 | 23:12

    Opravdanje za sve koji bi da piju i da voze i prave nezgode sa smrtnim ishodima. Treba promeniti nacin kontrole tako što će se prvo donuti u uredjaj sa kojim se ne ostvaraju kontakt a koji samo pokaze dali osoba ima alkohola ili ne pa onda ko ima neka duva u uredjaj koji odredjuje koja kolicina je u pitanju pa i neka se zarazi pošto čim je rešio da pije i seda za volan takvih nikom nije žao.

  • Deda Tomo

    3. septembar 2020 | 23:11

    Policijo samo vi testirajte šta bi hteli alkosi da piju ništa njima otog neće biti nek se neboje ako se neboje kad idu da se testiraju na koronu zašto bi se ovog plašili

  • Pitanje

    3. septembar 2020 | 23:26

    A pre toga sedeli u grupi alkoholicara i alkoholisali se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA