≫ 

U Srbiji ima 60 parova surih orlova: Svake godine pljačkaju im gnezda, ptice preprodaju ili ubijaju

Za ubijanje surog orla na Uvcu nadležnom tužilaštvu podneta je prijava protiv NN lica za ubijanje strogo zaštićene vrste

  • 7
Suri orao Ilustracija, Foto: Flickr/raqui09

Pre dva dana Srbiju je obišla vest da je u rezervatu prirode Uvac, iz vatrenog oružja upucan suri orao, koji je od posledica ranjavanja uginuo prilikom transporta za Beograd. Pticu bez svesti prvi je primetio čuvar, a zatim je na teren stigao terenski veterinar dr Bogdan Šojić koji je godinama unazad angažovan kao saradnik zavoda na Uvcu.

- Noga je bila u ranama koje su se inficirale, potpuno odumrla. Jedino rešenje bio je transport za Beograd, kako bi se noga amputirala, a ptica nastavila život u nekom od zooloških vrtova. Međutim, sve je bilo uzalud jer ptica je dugo vremena provela bez ukazane pomoći. Na licu mesta smo tražili tragove sačme, kao neki dokaz, ali ništa nismo pronašli - priča za RINU dr Šojić.

Ovo nije prvi put da se dešava nešto slično, a pre nepunih mesec dana na Uvcu utopili su se mladunci beloglavih supova.

- Postoji jasno definisan zakon koji propisuje oštre kazne za počinioce takvih dela. Ali, pojedinci se toga ne pridržavaju, nego radi svoje lične male koristi, prave mnogo veću štetu. Suri orao je izuzetno retka ptica i ovaj slučaj imaće velike posledice kad je u pitanju njihova reprodukcija. U Srbiji živi oko 60 parova ovih ptica, svake godine se neka otruje ili bude ubijena, nekad se desi da se gnezda pljačkaju, a ptice preprodaju, tako da su one u opasnosti od potpunog nestajanja - rekao je dr Šojić.

Za ubijanje surog orla na Uvcu nadlaženom tužilaštvu podneta je prijava protiv NN lica za ubijanje strogo zaštićene vrste.

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruja

    3. septembar 2020 | 20:51

    Bar 15 godina zatvora i milionske novčane kazne za pocinitelje

  • ISTINA

    3. septembar 2020 | 20:42

    10 godina robije pa polako,nemože drugačije

  • DARKO 100%

    3. septembar 2020 | 21:06

    Sivi soko je jedina plemenita ptica za razliku od orla,jer nikada ne ubija svoje mlade zbog gladi a orao zna to da uradi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA