≫ 

Stefan (8) sačuvao školu od zatvaranja: Učionicu deli sa učiteljicom, sa mamom Albankom uči srpski

Za vreme školskog odmora dečak sa svojom mamom, inače Albankom, vežba srpski jezik

  • 10
Stefan Pavlovic, Bozurnja, Topola, jedini djak, ucenik, skola Foto: RINA

Da na vrata Osnovne škole u Božurnji kod Topole ne bude stavljen katanac i ove godine zaslužan je samo Stefan Pavlović jer je ovaj osmogodišnjak jedini đak. Pored učiteljice u velikoj školi društvo mu pravi mama Adelina Pavlović, inače Albanka koja je pre devet godina zbog ljubavi došla u Topolu.

- Jedna devojčica iz Božurnje je pošla u prvi razred ali u Topolu tako da smo ja i Stefan ostali sami. Zbog mame Albanke, Stefan malo ima problema sa srpskim jezikom, ali snalazi se, dobro govori engleski jezik, za njegov uzrast. Stefan je divan dečak, super se slažemo, iako je prošle godine imao drugu učiteljicu, dobro smo se sporazumeli. Nas dvoje smo za vreme časa sami, a učionica je velika, pa nemamo problem ni sa aktuelnim virusom, jer nam ne pada teško da ispoštujemo fizičku distancu - kaže Biljana Milenković, učiteljica.

Stefanova mama Adelina održava higijenu u staroj seoskoj školi, za vreme školskog odmora ona pravi društvo svom mezimcu i zajedno vežbaju srpski jezik.

- Roditelji se radije odlučuju da svoju decu upišu u školu u Topoli, prvenstveno zbog boljih uslova u školi, opreme za rad, prevoza do škole i sl. Da su Stefanovi roditelji njega upisali u Topolu, sada bi na školi u Božurnji bio katanac, jer je evo već drugu godinu on jedini đak u toj školi - rekao je direktor OŠ „Karađorđe“iz Topole Ivica Milivojević.

Inače, Seoska škola u Božurnji, „Božuračka škola“, na životni put izvela je na stotine đaka, predstavlja zadužbinu Mihaila Đoke Pavlovića, trgovca iz Beograda i sagrađena je davne 1891. godine. Iz godine u godinu, broj đaka se smanjivao, i ove godine kao i prethodih nekoliko, samo jedan đak.

Video: Iako pod Turcima Srbi su našli način da uče: Ovo je prva privatna škola u Srbiji, osnovana 1807.

(Telegraf.rs/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WESTBoot

    5. septembar 2020 | 10:48

    Ne treba žaliti jer Srpske dece ima sve više širom zapada,samo su roditelji promenili mesto boravka zbog boljih uslova zivota i rada,to je ono što u Srbiji nema a zapad nudi kao uslov.

  • E pa tako

    5. septembar 2020 | 12:12

    Zašto za devet godina nije naučila srpski jezik.To je čudno.Još i dete rodila i tek sad uči srpski. Kako se sporazumevala sa ocem detata i meštanima? Znam Albanku koja je čim se udala odmah učila i naučila srpski. Ovo mi je čudno.

  • FANTOM

    5. septembar 2020 | 12:44

    Vidite da su pojedinci na vreme počeli da se navikavaju na asimilaciju u početku Albanki a sa vremenom i Albanaca. Inače imam simpatija prema ovakvim brakovima i njihovu borbu kroz ovaj naš neprosvećeni sistem vrednostoi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA