≫ 

Da li zaista deca od 12 godina traže seksualne partnere? Šta stoji iza objava na društvenim mrežama

Momak traži devojku, da nema više od 15 godina, da je perverzna i spremna da šalje fotografije na kojima je naga

  • 8
Decak, telefon Foto: Shutterstock

Društvena mreža Instagram nudi više od 50 profila koji se bave skandaloznim oglašavanjem među maloletnicima, a sve što je potrebno uraditi je ukucati ,"tražim" i pretraživač. Zabrinjavajuć podatak je da ove profile uglavnom prate i koriste osnovci. Jedan od profila koji broji blizu 10.000 pratilaca sproveo je anketu koja otkriva da 65% učesnika ima između 12 i 15 godina.

"Tražim perverznu devojku", ako počinje poruka upućena jednom od popularnih profila na instagramu. Momak traži devojku, da nema više od 15 godina, da je perverzna i da je spremna da šalje nage fotografije. Vlasnik profila moli sve zainteresovane devojčice koje odgovaraju opisu da se jave putem poruke.

Šta treba da nas brine, navodi se u tekstu koji je objavljen na portalu Fondacije "Tijana Jurić"? Stanje društva u kojem dvanaestogodišnje dete ima svest o tome da mu je potreban perverzan partner spreman da šalje nage fotografije.

Internet je promenio dinamiku odrastanja i deci dao odgovore i pre nego što su stigla da formulišu pitanje. Bez roditeljske kontrole, deca su pored sadržaja namenjenog njihovim godinama izloženi i sadržaju koji bi trebalo da preskoče. Vaspitanje i oblikovanje deteta prepuštamo digitalnim dadiljama – telefonima, tabletima i kompjuteru, i stvaramo društvo u kojem dečak od 11 godina zna da želi devojčicu sa velikim grudima.

Osim brige, ima mesta i za strah. Ne znamo ko se krije iza profila i veoma teško možemo da otkrijemo. Svaka prijava rezultirala bi gašenjem profila, u najgorem slučaju, ali to ne sprečava vlasnika da sutra otvori novi.

Ko stoji iza oglasa u kom se traži devojčica od 10 godina za dopisivanje?

Ko su zaista ti ljudi koji u oglasima traže devojčicu od 10 godina za dopisivanje? Možemo li da računamo da će ta devojčica znati da se odbrani i kaže "ne" kada dopisivanje krene u pogrešnom smeru? Ne. Ne možemo. Deca nemaju tu moć rasuđivanja, zbog toga su laka meta i ’’savršena žrtva’’.

Seksualna prepiska može da postane materijal za ucenu deteta koje u strahu da fotografije ne dođu do roditelja, pristaje da šalje novac, još fotografija i video sadržaj. Više o tome možete pročitati na ovom linku: https://tijana.rs/seksting-metoda-manipulacije-internet-predatora.

Razgovor, podrška i usmeravanje

Rešenje nije prijava profila ili zabrana detetu da koristi Instagram aplikaciju. Jedino pravo rešenje je razgovor, roditeljska podrška i usmeravanje.

Rečenica ’"Budem li te video da se dopisuješ sa nepoznatima, zapamtićeš me!’" neće uplašiti vaše dete. Motivisaće ga da uradi upravo ono što ste mu zabranili, ali u tajnosti. Tako povećava šansu da upadne u nevolju, a zbog vašeg stava neće smeti da vam se poveri, navodi se na sajtu Tijana.rs. Umesto toga, upozorite dete na opasnosti koje vrebaju na internetu govoreći o tome bez osude, vikanja ili pretnji.

Ako pokažete detetu da znate šta se dešava u svetu interneta i šta je popularno, ono će steći poverenje u vas jer će videti da znate o čemu pričate. U tom slučaju, biće spremno da vam se obrati ako se ne bude osećalo sigurno, a to je glavni cilj.

Video: Jeziv snimak iz Doktorove sekte: Žene plešu polugole, među seks-robinjama i deca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    5. septembar 2020 | 14:09

    Iza objava klinčadije od 12 godina stoje jako loši i neodgovorni roditelji koji puštaju toj istoj klinčadiji da koriste internet i kupuju im skupe telefone. Eto šta stoji.

  • Ploki

    5. septembar 2020 | 15:40

    Mislim da je prevelika drama napravljena... Isto smo mi ovo radili ko klinci na mIRC-u i MSN-u... Samo je tad bilo rizicnije jer nisi znao ko se stvarno krije iza ekrana, a danas dovoljno vidis par slika (koje nisu lazne naravno) i znas da je prava osoba.. Al kad mi dodju ovi moralisti ciji su ih roditelji dobili sa 16-17 godina i onda kao, to nije normalno.. nije normalno to sto su vasi roditelji radili a ova deca hoce samo da se zabave, a ne da prave decu...

  • Miki

    5. septembar 2020 | 15:05

    Ja ne znam što svi drame kao da su rasli u saksiji i da do sad sexa nije bilo. Bilo je svega ovoga i pre 30-40 godina samo što nije bili mobilnih i društvenih mreža!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA