≫ 

Profesor heroj iz Velike Plane sprečio krvoproliće u školi: Sada za Slavoljuba tu nema posla

Slavoljub Stojadinović je novembra prošle godine savladao Gorana Todorovića koji je naoružan upao na čas u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Vuk Karadžić"

  • 22
Slavoljub Stojadinović Foto: Shutterstock, Facebook/Slavoljub Stojadinović

Sramota da u Velikoj Plani nije bilo volje i sluha za mene, da direktori osnovnih škola prikrivaju slobodna radna mesta. Odlazim, ostavljam i svoje odeljenje, sada IV/3, nažalost, neću sa njima biti na polaganju maturskog ispita, reči su Slavoljuba Stojadinovića (43), profesora fizičkog vaspitanja iz Velike Plane, heroja koji je prošlog 22. novembra savladao Gorana Todorovića koji je naoružan upao na čas u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Vuk Karadžić" i na nišanu držao đake III/3.

Stojadinović je upao na čas odeljenja kome je inače bio razredni starešina, iskoristio trenutak kada je Todorović pogledao u stranu i skočio na pušku kako bi mu je oteo. Đaci su napustili učionicu, a profesor je uspeo da savlada Todorovića i zadrži ga dok nije stigla policija.

Zbog tog herojskog čina iz ruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na Sretenje, dobio je Zlatnu medalju za hrabrost, a i Ministarstvo prosvete ga je nagradilo Svetosavskom nagradom.  U školama u Velikoj Plani i dalje za njega nema radnog mesta. Tačnije, ima samo 20 odsto, u Osnovnoj školi "Akademik Radomir Lukić" u Miloševcu, dok je za ostatak časova, neophodnih za normu, morao da se obratio školi u susednoj Smederevskoj Palanci.

Slavoljub Stojadinovic Foto: Facebook/ Slavoljub Stojadinovic

- Duže od 17 godina radim na određeno vreme. Tako je bilo i u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Velikoj Plani. U martu iz Ministarstva prosvete mi je stigao ugovor na neodređeno, sa normom od 20 odsto časova iz osnovne škole u Miloševcu. Nakon toga, direktori osnovnih škola u Velikoj Plani, tvrdim, prikrivaju radna mesta za profesore fizičkog vaspitanja. U "Dositeju" (informacioni sistem u kome se objavljuju slobodna radna mesta u školama, prim. a.) navode da nema slobodnih radnih mesta. Prikrivaju fondove časova, radna mesta čuvaju iz samo njima znanih razloga - priča za Blic profesor Stojadinović.

Kako na teritoriji Velike Plane nije mogao da popuni fond časova, bio je prinuđen da se raspita gde u susednim opštinama ima slobodnih radnih mesta. I našao je u OŠ "Heroj Radmila Šišković" u Smederevskoj Palanci.

Slavoljub Stojadinovic Foto: Facebook/ Slavoljub Stojadinovic

- Obratio sam im se pismeno i dobio 75 odsto časova, na neodređeno vreme. Kada sam dobio posao čak me je i Nikola Vučen, predsednik Opštine Smederevska Palanka, zvao. Bio je začuđen kako za mene u rodnoj Velikoj Plani nema posla. Ne treba mene da bude sramota za to, već ove iz Velike Plane - kategoričan je profesor heroj.

Molba za ministra

A ti iz Velike Plane su direktori osnovnih škola, koji se, kako ukazuje, ne menjaju od 2000. godine.

- Zamolio bih ministra prosvete da pošalje nezavisne kontrolore da ustanove šta se radi u školama, ko prikriva slobodna radna mesta. I da svi koji su prekršili zakon budu razrešeni dužnosti - smatra Stojadinović.

Dodaje da mu je žao što uz svoje odeljenje, sada maturante, neće biti na završnom ispitu.

- Nažalost, na to nisam mogao da utičem, a drugi neka procene da li su se ogrešili o mene - kaže prof. Stojadinović.

Video: Pucnjava u školi u Velikoj Plani: Muškarac upao među đake sa automatskom puškom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    7. septembar 2020 | 01:18

    To je Srbija i srpski mentalitet. Ovakvi časni, hrabri i pošteni ljudi su smetnja svuda, pa čak i medju prosvetarima.

  • Bixby

    6. septembar 2020 | 23:41

    Nema mesta zato što nije SNS clan

  • marko

    7. septembar 2020 | 06:02

    Da pogadjam, verovatno nemas partisku knjizicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA