≫ 

Baka preminula u bolnici, porodici niko nije javio, tražili je u nekoliko klinika, našli je u kapeli

Procedura je takva da kada bolnica nema kontakt porodice, policija pronalazi i obaveštava srodnike o smrti, ali se u ovom slučaju ni to nije desilo

  • 4
Starica, baba, zena u krevetu, bolnica, bolnički krevet, mrtva, umire Foto-ilustracija: Shutterstock

Majka Dragana Šaranovića lečila se u Opštoj bolnici u Aleksincu, gde je bila zanemarena, tvrdi on. Kada je prebačena u Klinički centar Niš na dalje lečenje, niko porodici nije javio, da je, u međuvremenu, preminula. Da je zdravstvena ustanova iz koje je pacijent prebačen u Klinički centar Niš dužna da obavesti porodicu u kom se objektu on nalazi - objašnjavaju iz uprave, pišu Južne vesti.

Procedura je takva da kada nemaju kontakt porodice, kažu, policija pronalazi i obaveštava porodicu o smrti.

Porodica Šaranović svedoči da 80-godišnja Radmila danima nije dobijala pomoć medicinskih sestara Opšte bolnice u Aleksincu i da su je praktično ostavili bespomoćnom.

Potom ih nakon prijema u Klinički centar Niš niko nije obavestio da je preminula, već su je tražili na nekoliko klinika, da bi na kraju saznali da je u kapeli.

Odmah se uzimaju svi podaci

Iz uprave Kliničkog centra kažu da se odmah, na prijemu pacijenata iz drugih zdravstvenih ustanova, uzimaju svi podaci.

- Na samom prijemu pacijenta na hospitalizaciju u KC Niš, uzimaju se i beleže svi podaci o pacijentu, što naravno uključuje i kontakt telefon i adresu stanovanja, kao i lice za kontakt. Nakon toga, isti se upisuju u medicinsku dokumentaciju - navode u Upravi.

Ali, kada je hitan prijem...

Međutim, kada je prijem urgentan i kada u pratnji pacijenta nije član porodice, što se desilo u ovom slučaju, a podataka nema ni u medicinskoj dokumentaciji koju lekarima KC Niš predaje ekipa Hitne pomoći koja je dovezla pacijenta, procedura je drugačija.

- U situaciji kada ubrzo nakon prijema nastupi smrtni ishod, pristupa se sledećoj proceduri: Dva sata nakon smrti, dežurni lekar obaveštava nadležnu policijsku ispostavu, koja nakon toga i pronalazi porodicu i obaveštava je o istom - pojašnjavaju.

Bez obaveštenja od policije

Ipak, Šaranovići svedoče da ih ni policija nije obavestila o smrti, kao i da su prvo dobili informaciju u Urgentnom centru da je žena na pregledima, iako je još tada bila u kapeli. Nekoliko sati su zato, kažu, obilazili klinike.

Prema odgovorima iz Uprave KC Niš, propust je napravila aleksinačka bolnica.

- Tačnu informaciju gde je smešten pacijent u Kliničkom centru Niš, ili bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi (koji objekat, koja klinika, koje odeljenje), a koji je premešten iz druge zdravstvene ustanove, u obavezi je da porodici pruži, odnosno informiše, zdravstvena ustanova koja je pacijenta uputila u Klinički centar Niš, u ovom slučaju - kažu u Upravi.

Sin preminule pacijentkinje sumnja da "zbog kovida puštaju sve druge ljude da umiru", a da li je bilo propusta u ovom slučaju ispituje Komisija za unutrašnji i stručni nadzor u Opštoj bolnici i direktor Goran Vidić kaže da će više informacija dati kada kontrola bude završena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Masa

    7. septembar 2020 | 22:02

    . Mnogo vodio racuna o majci?! Koliko Dana joj nisi dosao u posetu?

  • Mila

    8. septembar 2020 | 07:23

    Pametnice posete su zabranjene zbog korone. Meni je deda preminuo na VMA, zvali smo svaki dan da pitamo kako je, odgovor je bio - stanje nepromenjeno a covek je bio mrtav i niko nam nije javio niti je poslat telegram. Saznali smo tako sto nam je poznanik iz te ustanove izjavio saucesce 2 dana nakon smrti.

  • Pera

    8. septembar 2020 | 07:52

    Ništa čudno za klinički centar u Nišu. Meni je majka preminula pre 4 godine u istom. Bio sam u poseti veče pre smrti, a kada sam je pozvao na mobilni ujutru, javila se dežurna sestra i rekla da je na terapiji negde na klinici.Kada je supruga otišla uveče u posetu, nje nije je bilo u krevetu, stvari raščišćene i niko nije imao pojma gde se nalazi. Pronašli smo je naravno u kapeli, jer je u toku prethodne noći preminula. Niko nije našao za shodno da javi, a objašnjenje je bilo da je odvežena u kapelu pred promenu smene, pa su lica koja su trebala da jave porodici smetnula s uma da niko nije javio. Nisam imao ni snage, ni želju da teram mak na konac, jer bi se krivica svalila verovatno na neku čistačicu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA