≫ 

Dr Janković upozorava: Sprema se loš scenario, ne zna se kakav je put zaražavanja putem vode i hrane

U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge, rekao je imunolog, doktor Srđa Janković.

  • 12
Konferencija, Krizni štab Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Dr Srđa Janković potvrdio je da imamo smanjenje broja novootkrivenih zaraženih osoba od korona virusa u Srbiji, ali je istakao da je rano govoriti da li je taj trend čvrst, i zato još jednom apeluje da nema opuštanja.

Kada je povratak naših građana iz inostranstva u pitanju, dr Janković kaže da za strože karantinske mere trenutno nema uslova, ali da je preporuka na snazi.

- Svako ko dolazi sa područja gde postoji korona treba da ostane u samoizolaciji. U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge, rekao je dr Janković za Pink.

Dodaje da svako poštovanje mera znači i pridodaje boljoj zaštiti od zaraze.

Kako kaže, ne zna se kakav je put zaražavanja ovim virusem putem vode i hrane, ali objašnjava da kada se eliminiše kapljično i prenošenje preko ruku, onda je, ističe, rezultat svakako i za sve druge puteve prenosa.

O različitom tretmanu u smislu nošenja maski za decu u vrtićima i u školi, dr Janković kaže da su preporuku olakšice za decu u vrtićima dali pedijatri, a da stariji lakše mogu da razumeju zbog čega je bitno korišćenje.

Komentarišući izgradnju novih kovid bolnica dr Janković kaže da kapaciteti moraju da budu spremni za sve.

- Ne znamo kako će jesen teći, nadamo se da neće biti pogoršanja, ali to niko ne zna. Moramo da sprovodimo sve prventivne mere i moramo da se pripremao za najlošije scenarije - rekao je dr Janković.

Kako kaže, spremamo se za što bolje funkcionisanje ukoliko dođe do povećanja broja obolelih.

Povodom početka školske godine i trenutne situacije u školama, doktor ističe da se pojavljuju sporadični slučajevi oboljevanja dece u školama, i dodaje da ukoliko se poveća broj postoji jasan protokol i uputstvo kako dalje.

Škole za sada dobro stoje. A ukoliko dođe do obolevanja u školi, dete se testira u domu zravlja, roditelj se obraća lekaru, a ukoliko se potvrdi da je korona, deca koja su bila u kontaktu idu pod nadzor. U slučaju da je dvoje dece zaraženo u razredu, onda ceo razred ide na online nastavu -rekao je dr Janković.

Video: Dr Srđa Janković stavio tačku: Još uvek nismo ni blizu kolektivnog imuniteta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    8. septembar 2020 | 11:26

    Ove ko da neko plaća da nas sludjuju. Hiljade i hiljade informacija, onda demanti tih istih, pa demanti demantija i tako u krug.

  • Dr.

    8. septembar 2020 | 11:28

    Konacno je i jankovic za nesto u pravu!! Priznao je da je u pitanju scenario- i to los!!!

  • TuT

    8. septembar 2020 | 12:38

    Najbolje da ne disemo, ne pijemo i ne jedemo. Pobedicemo virus jako brzo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA