Srećko (6) je za tren ostao bez roditelja, posle čega je 4 dana bio sam u kući: Sada ima novi dom

Nismo do sada imali tako tragičan slučaj, da u jednom danu dete ostane bez oba roditelja i da pritom, danima bude potpuno samo u kući, bez ikakve zaštite, u zimsko doba - kaže Dragojlo Minić, direktor Centra za socijalni rad Trstenik

  • 1
dečak Foto-ilustracija: Pixabay.com

Dragojlo Minić, direktor Centra za socijalni rad u Trsteniku, od 1983. godine učestvovao je u usvojenju 34 mališana. Ipak, nedavni pronalazak drugog doma za dečaka Srećka (6) iz Poljne, koji je pre godinu i po dana ostao bez roditelja kada su poginuli u bunaru, kako svedoče trstenički socijalni radnici, bio je poseban.

Epilog tragedije koja je zadesila dečaka iz Poljne decembra 2018. bio je zakonsko usvojenje, sredinom avgusta, uz prisustvo ministra za rad Zorana Đorđevića. Smrt je supružnike zadesila u selu Stragari, u bunaru dubokom šest metara, a dečačić je posle četiri dana samoće, spasen i zbrinut u kruševačkoj bolnici. Boravio je kod hranitelja, pohađao obdanište i potom otpočeo nov život, a CSR u Trsteniku dobio je pohvale od Ministarstva rada za pokazanu brigu i profesionalnost.

- Nismo zaista do sada imali tako tragičan slučaj, da u jednom danu dete ostane bez oba roditelja i da pritom, danima bude potpuno samo u kući, bez ikakve zaštite, u zimsko doba, sve dok na sreću, nije pronađeno - kaže za Novosti Dragojlo Minić, direktor CSR Trstenik, koji je prošle godine dobio nacionalnu povelju Udruženja stručnih radnika socijalne zaštite upravo za unapređenje ove oblasti.

- Godinu i po bili smo staratelji mališanu i ceo postupak od trenutka kada su njegovi roditelji stradali do dana zakonskog usvojenja protekao je u rekordnom roku.

Dragojlo Minić Dragojlo Minić, Printskrin:Facebook/Жупске Новости

Osim što se poštuju zakoni i brojne procedure, svaki "predmet", pa tako i onaj malog Srećka, radio se tako da se vodi računa o najboljem interesu deteta.

Međusobna privrženost odmah bila vidljiva

- Bilo je 17 potencijalnih usvojitelja i činjenica je da se na kraju došlo do pravih ljudi: međusobna privrženost deteta i sada već zakonskih usvojitelja odmah je bila vidljiva, već na početku perioda obavezne adaptacije - priča Minić-

- Za postupak usvojenja, vrlo je važno da se dobro isprati ta faza prilagođavanja, koja sledi posle boravka u hraniteljskom smeštaju. Traženje usvojitelja je poseban izazov, odabir svih mogućnosti, od srodnika, preko usvojitelja sa listinga nadležnog Ministarstva rada, bez čije podrške ne bismo u radu postizali ove rezultate. Sigurni smo da će jednog dana dečak za koga smo se svi ovde zdušno borili, postati dobar čovek.

Trstenik, opština sa više od 40.000 stanovnika, ima 570 korisnika novčane socijalne pomoći, a u porodicama slabijeg materijalnog stanja živi 184 dece. Ni epidemija nije zaustavila brigu o njima, kao ni o odraslima kojima je pomoć Centra bila neophodna. Samo tokom vanrednog stanja, kol-centar CSR odgovorio je na čak 924 poziva korisnika, isplatio 223 jednokratne novčane pomoći, a volonteri su dežurali 24 sata.

Centar za socijalni rad Trstenik Centar za socijalni rad Trstenik, Printskin: Facebook/Жупске Новости

Nije Srećko jedino dete o kome su požrtvovano brinuli trstenički stručnjaci. U radu sa decom, angažovano je devet saradnika. Kao voditelji slučaja posvećeni su porodičnoj problematici, rešavaju složene slučajeve delinkvencije, nasilja, gde su najmlađi žrtve ili počinioci. Socijalni radnici, psiholozi, pedagozi i pravnici, druga su porodica brojnim maloletnicima, a Centar mesto odakle će izabrati pravi put.

Rad na prevenciji

- Ove godine nismo imali nijedan zabeležen slučaj tuče ili krađe gde su počinioci bili naši mlađi sugrađani, ali imali smo sedam devojčica i šestoricu dečaka sa poremećajem u ponašanju koji su bili u predmetima krivične odgovornosti - kaže Vladimir Antić, zamenik direktora CSR u Kruševcu. - Vršnjačko nasilje je, nažalost, prisutno. Prošle godine imali smo osam prijava, ove godine sedam, ali radimo mnogo na prevenciji.

Centar za socijalni rad u Trsteniku jedna je od malobrojnih ustanova ove vrste koje su vrlo aktivne na društvenim mrežama. Svoje korisnike o svim načinima da ostvare svoja prava, aktuelnim promenama zakona ili pravilnika, informišu i putem "Fejsbuka" i "Instagrama", kao i na veb-sajtu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svasta

    9. septembar 2020 | 08:26

    Pa valjda dete ima i rodjake. Bolje bi mu bilo kod njih i da drzava njima placa, nego kod nepoznatih ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA