≫ 

Petoro studenata niškog Univerziteta pod nadzorom zbog korone: Čekaju se rezultati PCR testa

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa saopštio je da je sa svakim studentom, pre ulaska u dom obavljen razgovor na osnovu kojeg je procenjen rizik da se radi o nosiocu Covid 19

  • 12
Test, testovi, koronavirus Testovi za koronavirus / Foto: Tanjug/AP

Petoro studenata niškog Univerziteta koji su tokom prethodna tri dana stigli u studentske domove, su pod epidemiološkim nadzorom, dok se PCR testom ne ustanovi da su negativni na virus Covid 19.

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa saopštio je da je sa svakim studentom, pre ulaska u dom obavljen razgovor na osnovu koga je procenjen rizik da se radi o nosiocu Covid 19.

- Niko od njih nema simptome, ali su došli iz područja gde je infekcija korona virusom bila češća, pa smo ih stavili pod epidemiološki nadzor dok ne dobijemo definitivnu potvrdu da su negativni na virus. Oni su smešteni u posebne sobe dok ne stigne rezultat PCR testa koji se očekuje večeras ili sutra ujutro.

- To je uobičajena procedura za ovakve situacije, a u okviru mera koje u saradnji sprovode Institut za javno zdravlje, Studentski centar i Studentska poliklinika - objašnjava Tiodorović.

Ističe da su s obzirom na postojanje prenosilaca zaraze koji su asimptomatske prirode ili ispoljavaju lakšu kliničku sliku, ovakve mere veoma bitne za prevenciju širenja virusa.

Konferencija krizni štab Epidemiolog Branislav Tiodorović Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Postoji rizik da su bili u kontaktu sa članovima porodice ili drugim osobama koje su pozitivne na Covid 19, te da su, a da to ni ne znaju, nosioci virusa. Iz tog razloga obuhvaćeni su merama za prečavanje unošenja virusa u studentske domove. Uprava Studentskog centra je bila spremna za ovakvu mogućnost, pa je obezbedila dovoljno prostora za takve situacije kako bi studenti za koje postoji sumnja na Covid 19, bili odvojeni od ostalih dok se ne proveri njihov epidemiološki status - kazao je Tiodorović.

On kaže da je veoma važno da se ove mere sprovedu do oktobra, kada počinje nastava.

- Sada je u toku ispitni rok, studenti uče i polažu ispite, pa nisu u tolikom kontaktu u kakvom će biti kada počne nastava. Zbog toga je veoma važno da do tada rizik prenošenja virusa svedemo na najmanju moguću meru. Čim stigne rezultat PCR testa, ovih petoro studenata će se, ako test bude negativan, pridružiti svojim kolegama - zaključuje Tiodorović.

Video: Rektorka Univerziteta u Beogradu: Nastava na fakultetima najverovatnije po kombinovanom modelu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moj nick

    8. septembar 2020 | 19:24

    Preksinoć je leteo helikopter oko 00:30 iznad Mirijeva. Danas smo svi nervozni -kao da ćemo da poludimo. Da li nas neko prska?

  • haj

    8. septembar 2020 | 18:42

    daj više prestani sa tim lžima i tom koronom odmori koji dan ubiste narod više

  • Srbija

    8. septembar 2020 | 19:07

    Opet ti i tvoje prognoze, aman vise... Idi u penziju, molim te... Pusti nas da zivimo, dojadio si nam vise... I ti i svi ostali... Jedan dan znas nesto, drugi dan imas druge informacije, treci dan ocekujes pogoršanje, nakon toga sledeci dan si zadovoljan... Citaj malo svoje izjave... Cccc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA