≫ 

Komisija za nestale bebe dobija predsednika i pravilnik: Danas će biti održana prva sednica

Ovo telo je osnovano u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o nestalim bebama, a prethodno je najavljeno da bi sudovi po novom zakonu trebalo da otvore prve istrage u septembru

  • 3
Porodilište, novorođenče Zadatak nove Komisije biće da, po nalogu suda, pribavi dokumentaciju i dokaze na osnovu predmeta koje je sud pokrenuo da utvrdi sudbinu nestale dece Foto-ilustracija: Shutterstock

Prva sednica Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, poznatije kao Komisija za nestale bebe, biće održana danas u 10 sati, u zgradi Vlade.

Na sednici će, kako je najavljeno, biti donet poslovnik o radu i izabran predsednik.

Tako će se stvoriti uslovi da i zvanično startuju prve istrage o slučajevima odojčadi za koju roditelji sumnjaju da su ukradena po rođenju, jer ne postoje valjani i verodostojni dokazi o njihovoj eventualnoj smrti, pišu Novosti.

Zadatak nove Komisije biće da, po nalogu suda, pribavi dokumentaciju i dokaze na osnovu predmeta koje je sud pokrenuo da utvrdi sudbinu nestale dece.

Komisija se sastoji iz predstavnika ministarstava pravde, zdravlja, za rad i zapošljavanje, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, MUP i BIA. U njoj je i devet članova koje su imenovala tri roditeljska udruženja - Za istinu i pravdu o bebama, Beogradska grupa roditelja nestalih beba i Nestale bebe Beograda.

Ovo telo je osnovano u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o nestalim bebama, a prethodno je najavljeno da bi sudovi po novom zakonu trebalo da otvore prve istrage u septembru.

Video: Roditelji i država da zajedno nađu odgovor na pitanje, gde su nestale bebe?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PN

    9. septembar 2020 | 09:46

    Ništa sve dok politika rešava a ne kriminalna policija,inspektori i pravosuđe,to je zamagljivanje očiju javnosti.

  • Raša

    9. septembar 2020 | 07:50

    Za svaku nestalu bebi krivci su među medicinskim radnicima. Brzo bi se otkrilo ko je kidnaper kad bi se dobro istražili oni koji su radili u smeni a naročito oni koji su imali više nego što su zarađivali.

  • Milan Stojanović

    9. septembar 2020 | 08:13

    Svi podaci o nestaloj deci se nalaze u knjizi usvojenika. Sav su ta deca davana na usvajanje za veliki novac. Podaci se nalaze u Ministarsrvu za rad i socijalna pitanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA