• 0
 ≫ 

Prof. Stevanović kaže da za 35 godina u zdravstvu nije imao teži period: Epidemija nije prestala

 ≫ 

Strahuje se od mešanja više vrsta virusa, jer se postavlja pitanje kako ti pacijenti da se leče

  • 0
Predrag Stevanović

Foto: RTS Printscreen

Na mehaničkoj ventilaciji u kovid bolnici KBC Dragiša Mišović trenutno je osam pacijenata, od toga je šestoro intubirano i oni su na invazivnoj meničkoj ventilaciji, kaže rukovodilac Klinike za anesteziologiju i reanimaciju prof. Predrag Stevanović i dodaje da je to manji broj nego što su navikli u poslednjih šest meseci.

On je za TV Pink naveo da je na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi 60 do 80 kovid pacijenata, jer se svakodnevno neki otpuštaju, drugi primaju.

-Situacija se dosta smirila, ali epidemija nije prestala. Povećava se broj zaraženih u razvijenim zemljama i ulazimo u period kada se očekujeda da će epidemija ponovo da ojača i na taj način se i pripremamo, rekao je on.

Stišavanje epidemije je prilika da se zdravstveni radnici odmore od neverovatnog tempa koji su imali poslednjih šest meseci, a prof. Stevanović kaže da za 35 godina rada u zdravstvu nije imao teži period.

-Ovo je rad sa tako teškim pacijentima koji čak ne mogu ni svi zdravstveni radnici da razumeju, naglasio je on i dodao da se o virusu dosta saznalo u prethodnom periodu, ali da i dalje "kaskamo za njim" i da postoje brojne nepoznanice.

Kaže da je u prvom talasu u Mišoviću lečeno 660 odraslih pacijenata, a da je oko 350 bilo u jedinici intenzivnog lečenja.

U drugom naletu, koji je trajao mesec dana kraće, bilo je oko 950 pacijenata, a od toga 667 u intenzivnoj nezi.

-Problem u lečenju takvih pacijenata je mogućnost da odgovorite sa brojem lekara i sestara. To nije problem samo Srbije, već celog sveta. Niko nije mogao u tome da se pripremi, naglasio je on.

Povratak srpskih turista sa letovanja, kako je naveo, može biti opasnost da se poveća broj zaraženih pacijenata.

Poseban izazov pred kliničarima je predstojeći period gde će doći do mešanja više virusa.

Stevanović kaže već imaju puno pacijenata u kovid centrima koji nemaju potvrđen pozitivan PCR test, ali imaju kliničku sliku koja ukazuje na to, imaju kliničke nalaze, rendgentske nalaze.

-Postavlja se pitanje kako ti pacijenti da se leče. Ako ga dislocirate u nekovid sistem možete tamo da napravite problem, jer je poznato da test nije 100 odsto senzitivan. To su ozbiljni izazovi svakodnevnog posla i sa njima se borimo- naveo je on.

Napominje da je vakcina jedini pravi izlaz iz ove situacije.

Video: Kako će izabrati pravu vakcinu koja treba da se nabavi za građane Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok