"Apelujemo na roditelje da ne snimaju decu u školama": Do sada 9 opomena zbog mera protiv korone

Ministarstvo prosvete demantuje da su im dostavljeni snimci učenika, koji ne poštuju protivpandemijske mere

  • 15
POČETAK ŠKOLE, škola, đaci, učenici Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apeluje na roditelje da neovlašćeno ne fotografišu i ne snimaju decu u školama, jer je snimanje maloletnih lica bez saglasnosti njihovih roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost.

U saopštenju dostavljenom medijima, ministarstvo navodi da se u javnosti  pojavila netačna informacija da građani upućuju Ministarstvu prosvete predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelje koji se ne pridržavaju propisanih mera u školama.

- Ministarstvu i Školskoj upravi Beograd, Sektoru za inspekcijske poslove nisu upućene prijave sa takvim sadržajem i materijalom - navodi se u saopštenju i dodaje:

- O nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani se obraćaju direktno Ministarstvu prosvete, prosvetnoj inspekciji, ali i preko Кontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije. Do sada je upućen mali broj takvih predstavki i ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije.

Кada je reč o kontroli epidemioloških mera, Ministarstvo postupa u skladu sa svojim nadležnostima.

- Tim povodom, prosvetna inspekcija sprovodi preventivne savetodavne posete i nenajavljene kontrole ustanova obrazovanja, kako bi proverile da li se mere poštuju. Osim toga, redovno se održavaju i aktivi direktora. Nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera, predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno, povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost.  Za nesavesne direktore predviđene su i najstrože mere poput razrešenja - piše u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

- Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale - rekao je Šarčević:

- U toku prošle nedelje bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna. Podaci o malom broju zaražene dece su dobar pokazatelj da možemo da nastavimo sa primenom ovog modela nastave -  rekao je Šarčević.

Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole.

Video: Ministar prosvete detaljno objasnio kako bi trebalo da izgleda polazak u školu mlađih osnovaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    11. septembar 2020 | 12:15

    Aj da vidim tog ko će mi slikati dete i još prijaviti nebi dobro prošao.

  • Zbunjena

    11. septembar 2020 | 13:33

    Zašto nastavnici po školama najavljuju prekid nastave uskoro i prelazak na online nastavu?Čemu onda ovo mučenje dece?Ili je to čisto uzimanje para roditeljima za udžbenike i ostale stvari?Kako znate unapred šta će biti?

  • Nikola

    11. septembar 2020 | 13:02

    Ne treba slikati decu nisu deca kriva ali treba papreno kaznjavati roditelje koji decu salju u skole bez maski i uce ih da ne postuju pravila. Deca nisu kriva roditelji su ti koji se prave pametni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA