≫ 

Vratite se do kraja ove nedelje u Srbiju, onda stupa na snagu novi režim: Nove mere od petka u 18h

Poslednje mere pred kraj letovanja, kako ne bi tek stišana korona ponovo eksplodirala

Krizni štab doktori Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj se razmatralo uvođenje obavezne samoizolacije od 10 dana za sve naše koji se vraćaju sa letovanja, doneta je odluka da se od petka u 18 sati uvede nadzor nad svim našim građanima, koji se vraćaju sa odmora  iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, ali i iz ostalih zemalja u regionu, u kojima je lošija epidemiološka situacija u odnosu na našu.

Kako je prof. dr Darija Kisić Tepavčević rekla nakon sednice Kriznog štaba, nove mere će stupiti na snagu u petak u 18 sati, i pozvala sve naše građane da se vrate u zemlju do tad.

Ona nije mogla da precizira kako će tačno izgledati nadzor i kako će funkcionisati, ali je rekla da će do petka javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

- Ovom prilikom apelujemo na sve naše građane koji se nalaze u susednim zemljama, da se vrate u svoju zemlju do petka, jer ćemo od petka, u 18 časova, imati drugačiji režim prema tim građanima. Od petka će se uvesti nadzor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz tih zemalja, to su sve mere zbog maksimalne predostrožnosti da bi se što više smanjio rizik unošenja lokalnih rezervoara zaraze i transmisije - kazala je prof. Kisić Tepavčević.

Po učestalosti obolevanja od korona virusa, prema njenim rečima, Crna Gora se nalazi na trećem mestu, a kako je rekla, na visokom mestu su i Hrvatska i BiH. 

- To napominjem jer je veći broj građana naših upravo u tim zemljama - kazala je ona. 

Važi za sve građane, od dece do najstarijih

Ona je dodala da se ne radi o karantinu i samoizolaciji već o nadzoru.

- Time će se maksimalno smanjiti rizik širenja zaraze - kazala je ona i dodala da će taj nadzor verovatno trajati 10 dana:

- On će podrazumevati odgovarajuće mere i aktivnosti da se maksimalno smanji rizik prenošenja infekcije.

Na pitanje da li će se nadzor odnositi i na decu, kao i da li će ona ići u školu, podsetila je da je takva preporuka na snazi od ranije, i ponovila da je to nešto što spasava živote.

- Deca su rasadnici infekcija, to jeste ranija preporuka, ali sada ćemo da je proširimo na sve naše građane u formi nadzora - kazala je Kisić Tepavčević.

Obavezni karantin, kao jednu od tačaka, koja će se naći pred članovima štaba, juče je najavilo i Ministarstvo zdravlja. Jučerašnjih 108 novoobolelih od 3.082 testiranih, ministarstvo je ocenilo kao blagi porast, i kao posledicu povratka građana sa odmora u Crnoj Gori i u Hrvatskoj.

- Još jednom apelujemo na sve koji se vraćaju u zemlju da budu solidarni i smanje kretanje u prvih sedam dana po povratku, da svedu kontakte na minimum ili da se odmah testiraju  - apelovalo je Ministarstvo zdravlja.

Mada su mediji spekulisali  da postoji mogućnost i obaveznog karantina, naš izvor iz Kriznog štaba je objasnio da za to ne postoji pravni okvir.

- Biće preporučeno samo građanima da budu određeni broj dana u samoizolaciji, i da se odmah jave u kovid ambulantu, ukoliko osete neke simptome. Takođe, njihova deca neće ići u školu 7 do 10 dana. Obavezan karantin ne može da se uvede, a pogotovo ne da policija kontroliše da li građani poštuju tu meru, kao što je bilo u vanrednom stanju. Iz njega smo izašli  - objašnjava naš izvor unutar Štaba.

Ako bi se kojim slučajem donela mera obaveznog karantina, onda bi poštovanje te mere morala da se kontroliše.

- U tom slučaju bi građani pri povratku u zemlju dobijali papir o izolaciji, i ulazili u jedinstveni sistem, a sada, ipak, za to nemamo uslova - kaže naš sagovornik.

Kisić Tepavčević: Situacija može brzo da se promeni

Sličnim tonom je jutros, pre sednice, za RTS govorila i prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".   

Od avgusta imamo silazan trend, ali pojedine oscilacije poput jučerašnje ukazuju da situacija može brzo da se promeni. U 23 zemlje u Evropi prošle nedelje je zabeležen rekordan porast, među su njima sve zemlje u okruženju. Nalazimo se u nepovoljnoj situaciji zbog okolnih zemalja, virus se može preliti, potrebna je velika opreznost - poručila je dr Darija.

Na pitanje da li će Krizni štab doneti odluku o obaveznom karantinu, ona kaže:

- Ono što je ključno i nedeljama govorimo je da moramo da se pridržavamo mera, i ako putujemo negde jer je u skoro svim zemljama Evrope sada lošija situacija nego kod nas trenutno. Moramo da razmišljamo koliki je rizik da unesemo infekciju i da se širi. Bez obzira na sve mere i kaznene odredbe, moramo se opet vratiti na koncept da se ponašamo odgovorno...

Konferencija Prof. dr Darija Kisić Tepavčević Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Virus se najviše prenosu u prvih 10 dana od infekcije

Doktorka Kisić Tepavčević je pojasnila da se razmatra samoizolacija od deset dana, a ne 14 dana, jer su takve preporuke svih vodećih zdravstvenih organizacija u svetu.

- Procena je da je maksimalan inkubacioni period za ovo oboljenje 14 dana. Mnoge zemlje su zbog maksimalnih mera predostrožnosti uvele i karantim u trajanju dvostrukog inkubacionog perioda, ali sada se procenjuje da je najveća verovatnoća prenošenja virusa na okolinu u tih prvih deset dana nakon infekcije. U skladu sa tim su i nove preporuke -  objašnjava Kisić Tepavčević.

Ističe da trenutno najviše zabrinjava povećanje procenta pozitivnosti svih testiranih.

- Prethodna iskustva su pokazala da kada god imamo taj skok, tek za nedelju do dve možemo videti da li je to povećanje dovelo i do povećanja obima lokalne transmisije u zemlji. Ne smemo se opuštati - naglašava doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Ko će kontrolisati poštovanje samoizolacije 

Ukoliko se samoizolacija za povratnike u zemlju uvede, doktorka Kisić Tepavčević kaže da će poštovanje te mere kontrolisati državni organi - sanitarna ispekcija, policija...

- Imamo to iskustvo u prethodnom periodu, ali napominjem da svi sami sebi moramo da budemo kontrolori, a država će uraditi što više da smanji rizik od povećanja obima lokalne transmisije virusa -  ističe Kisić Tepavčević.

Video: Kisić: Od petka u 18h nadzor svih koji se vraćaju u zemlju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Korona covid 19 strasni

    14. septembar 2020 | 11:27

    Ukinite mere! Pustite nas da radimo. Bavite se malo i drugim bolestima, koje su sve od reda opasnije od ove vase isforsirane korone. Gladni smo. Nemamo svi po 1000e plate i sve 4 u vis.

  • Tiši

    14. septembar 2020 | 10:27

    Jao boze koliko ste zaludni skinite nam se vise s vrata!!!!

  • Bobo

    14. septembar 2020 | 10:46

    A noćni klubovi koji rade po BGu i NSu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA