≫ 

Majka preminule Nađe moli ženu čiji je sin zarazio devojčicu da se javi: "Pomozi mi da dobijem mir"

Prvo ročište porodice Petrović protiv bolnice u kojoj je preminula njihova ćerka, Nađa Petrović, biće održano 1. oktobra

  • 37
Nađa Petrović Foto: Privatna arhiva

Prvo ročište porodice Petrović protiv bolnice u kojoj je preminula njihova ćerka, Nađa Petrović, biće održano 1. oktobra, rekla je za Telegrad.rs. Nađina mama, Dragana Petrović. Prema njenim rečima, ime majke deteta od kog se Nađa zarazila ne znaju još uvek. Dvoipogodišnja Nađa Petrović je u aprilu 2018. preminula od malih boginja tokom epidemije izazvane nevakcinisanjem dece.

"Prvo ročište u sporu protiv bolnice održaće se sada u oktobru. Ime majke deteta od kojeg se Nađa zarazila ne znamo još uvek. Nije ona kriva, ni dete, ali bi mogla da nam pomogne da se spor reši, možda čak na tom prvom ročištu", objavila je Dragana Petrović.

Ona je pozvala roditelje dečaka koji je bio s Nađom u sobi da joj se jave i pomognu im da što pre okončaju spor.

"Ja molim ponovo, majko, imaš dete, javi mi se i pomozi nam da dobijemo pravdu za naše sunce. Majko, ja da živim ne mogu sa ovim, pomozi mi da dobijem mir, znam da vidiš sve, i čitaš, nisi ti kriva, samo mi se javi da jedna majka i jedan otac mogu uveče da legnu u krevet znajući da su odgovorni za Nađinu smrt kažnjeni. Pomozi mi, biću tvoj dužnik ceo život."

"Ako Boga znaš, javi se, tvoj muž i ti možete da nas izvučete iz ovog pakla koji živimo. Ti majko, koja si primljena sa dečakom od 9 meseci na odeljenje pedijatrije 6. januara 2018. godine, u sobu broj 2, stani na put ovome."

"Ti oče, koji si tog dana bio svedok kako me teraju iz kancelarije kad sam došla da se bunim što je Nađa spojena sa bolesnim detetom, progovori, molim te. Ako čujete moj plač prijatelji moji, molim vas podelite ovo svuda gde znate, ona će videti, znam da će videti, a ja ću se nadati da će mi se javiti", napisala je Dragana Petrović na Fesjbuku.

Podsetimo, Nađa je rođena naizgled zdrava i ništa u porodilištu nije ukazivalo na to da ima autoimunu bolest poliglandularni sindrom tipa 1. Dijagnozu su im dali u inostranstvu, nakon što su godinu dana radili različite testove u srpskim zdravstvenim ustanovama bez konkretnog odgovora na pitanje od čega boluje Nađa.

Zbog kompromitovanog imunog sistema Nađa nije smela da primi žive vakcine, ali su njeni roditelji odlučili da rizikuju kada je počela epidemija morbila i zajedno sa doktorima doneli odluku da MMR vakcinu Nađa primi u bolničkim uslovima. Međutim, zarazila se pre nego što je do toga došlo.

Kako je Dragana ranije rekla, zaštitnica prava pacijenata u Kragujevcu, Vesna Stevanović, posle detaljnog uviđaja sačinila je izveštaj u kome se navodi da su zdravstveni radnici Kliničkog centra Kragujevac na odeljenju pedijatrije načinili ozbiljan propust jer je u sobu sa Nađom smešten bolestan dečak.

Tok Nađine bolesti

Nađina mama, Dragana, pre dve godine ispričala nam je kako su izgledali dani u bolnici.

- Tog 5. januara 2018. primljene smo na Odeljenje intenzivne nege i izolacije. Međutim, 6.1, kako nije bilo mesta na Odeljenju, primljen je dečak uzrasta devet meseci u našu sobu, a nas dve smo premeštene na drugi sprat. Zbog visokih transaminaza (700,800), 9.1. prebačene smo na Institut za majku i dete, i usput saznajemo da dečak sa kojim smo bile u kontaktu ima morbile. U trenutku, moj svet se srušio, znala sam da će i ona dobiti, ali opet u dubini duše sam se nadala da neće.

Dragana Petrovic Dragana Petrović/ Foto: Privatna arhiva

- Tri dana kasnije, Nađa dobija temperaturu, znala sam odmah šta je. Drhtala sam, plakala, ali ponovo se nadala da nije to to. Istog dana u večernjim satima Nađa je utonula u san iz kojeg se više nikada nije probudila... nije jela, nije pila, nije se budila, nije reagovala... svakim danom bila je sve lošije, njene potrebe za kiseonikom su bile sve veće, sa 1l došle smo na 7l u roku od 3 dana. Osula se i dobile smo potvrdu da je zaražena morbilima.

- 22. januara Nađa biva sve lošije, jedva diše, saturaciju obara na 50, prestaje da mokri, otiče, krvari iz nosa i usta, i modri. U večernjim satima prebacuje se na intenzivnu negu, i u 4 sata te noći biva intubirana zbog nagle desaturacije, pada pritiska i srčane radnje. Preduzete su mere reanimacije i Nađa preživljava.

- Međutim, borba za njen život trajala je skoro 3 meseca. Nije tolerisala odvajanje od respiratora, ventilirala se visokim kondicijama, stvorili su se ožiljci na plućima, edem na mozgu... bila je na 100% kiseonika od prvog do poslednjeg dana sa saturacijom od 50%-90%, zavisi kako koji dan.

- Polovinom marta rađena je punkcija zbog lošeg neurološkog stanja koja nije nista dokazala. Od polovine marta njeno stanje biva sve lošije, javlja se ekstreman vaskulitis i poremećaj cirkulacije.

- Krvarenje iz tubusa nepoznatog porekla, plućna funkcija sve lošija, akutni respiratorni distres, sepsa sa 2 različite bakterije, crp 400. Dana 3.4. u 10 sati ujutru Nađino srce je stalo, i usled reanimacije dolazi do pneumotoraksa levog plućnog krila, plasira se dren i Nađa se stabilizovala.

- Međutim, 4.4. u 18h dolazi do srčanog zastoja i, pored svih preduzetih mera reanimacije, Nađa dobija svoja anđeoska krila u 18:30h.

Video: Dve godine od smrti male Nađe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    14. septembar 2020 | 19:48

    Ja ovako nesto kada procitam,hocu da umrem od tuge,jadna majka ne znam sta drugo da kazem

  • GN

    15. septembar 2020 | 12:29

    Procitajte ceo tekst nemojte odmah da sudite. Prvo dete ne sme vakcinu da primi,i tu roditelji nisu krvi. Drugo, roditelji ne krive dete i roditelje koje je zarazilo Nadju. Treba da se jave roditelji od decaka. To ne odgovorno osoblje treba da se kazni. Znaju da je dete doslo zbog vakcine i jos je spajaju sa zarazenim detetom. Nase zdrastvo je ravno nuli.

  • Gordana

    14. septembar 2020 | 19:38

    Javi se ženo draga ako za Boga znaš....♡♡♡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA