Nišlija na sudu zbog klavira, prijavio ga komšija: Rekli su da skupoceni instrument odnesem u podrum

- Moje komšije, svi osim jednog su mi dale saglasnost da par sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka - kaže Vladimir Aćimović (18)

Protiv Vladimira Aćimovića (18), studenta treće godine na Fakultetu umetnosti u Beogradu, kao i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu vodi se postupak pred Prekršajnim sudom u Nišu, jer ga je komšija prijavio zbog sviranja klavira.

Mladom muzičaru preti novčana kazna od pet do 30.000 dinara samo zato što je u svom stanu u stambenoj zgradi na Bulevaru Nikole Tesle, vežbao na instrumentu radi daljeg umetničkog usavršavanja. Mladić, koji je tokom svoje karijere u više navrata predstavljao Srbiju na međunarodnoj sceni zbog čega je nagrađen stipendijom Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene studente, uputio je pismo najvišim državnim instancama i obavestio ih o ovim događajima.

- Uprkos čestim odsustvima iz Niša zbog studija na dva fakulteta, godinama doživljavam šikaniranje iza koga stoji jedan stanar zgrade, svaki put kada se i u vreme propisano kućnim redom, makar i na deset minuta začuje klavir. Moje komšije, svi osim jednog su mi dale saglasnost da par sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka. Ostatak umetničkog usavršavanja ostvarujem korišćenjem električnog pijanina, kupljenog samo zato da bih izbegao dalje šikaniranje. To sam morao da uradim jer nailazim na veliko nerazumevanje, za ono što je širom sveta normalno, posebno u nedostatku specijalnih prostora u relevantnim institucijama – objašnjava Aćimović.

Kaže da se oseća poraženo što je, kako ističe, verovatno jedina osoba u Srbiji protiv koje je pokrenut prekršajni postupak zbog sviranja klasične muzike u vremenu propisanim kućnim redom.

Prebaci klavir u podrum

- Rečeno mi je da mojim radom, za koji odgovorno tvrdim da je najplementije zanimanje na svetu, kršim Zakon o javnom redu i miru. Predlagano mi je da skupoceni instrument, koji su moji roditelji nabavili ne bih li imao najbolje moguće uslove za razvoj, prebacim u podrum, a prećeno mi je i njegovim oduzimanjem.

Kao uzorni student i građanin, osećam se duboko poraženim što sam sa svojih osamnaest godina primoran da izlazim pred sud zbog nečeg što je u Evropi stvar koja izaziva poštovanje kako pojedinca tako i sistema.

Naša zemlja je poznata širom sveta klasične muzike kao rasadnik talenata, a ovakvo postupanje može ugroziti sve nas koji smo primorani da radimo kod kuće posebno u svetlu svetske krize usled pandemije. Neophodno je da se jasno razgraniči, sviranje klavira nije buka i umetnost ne može i ne sme biti prekršaj – navodi Aćimović, koji je uz pismo najvišim državnim institucijama priložio i biografiju.

Aćimović je dobitnik nagrade fondacije „Art Link“ za najperspektivnijeg umetnika u Srbiji za 2019. godinu, a Srbiju je predstavljao na međunarodnom festivalu u Kremlju na kojem je kao predstavnik Ministarstva kulture RS nastupio sa Predsedničkim orkestrom Rusije.

Prekršajni sud: Merićemo buku

U niškom Prekršajnom sudu potvrđeno nam je da je protiv Aćimovića u toku prekršajni postupak.

- Protiv njega je policija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer je 16. februara između 10 i 14 sati svirao klavir u stanu čime je prekršio Zakon o javnom redu i miru, član koji se tiče buke u stambenim objektima. On je saslušan 9. septembra, ostaje da se saslušaju svedoci nakon čega će se doneti odluka. U međuvremenu će se izmeriti intenzitet buke, kako bi se utvrdila osnovanost prijave koja je protiv njega podneta – objasnio je Mišel Marković, predsednik Prekršajnog suda.

Kazao je da postoje tri mogućnosti, zavisno od ishoda sprovedenog postupka.

- Može biti kažnjen, oslobođen ili mu se može izreći opomena. Maloletnicima se izriču ukori u ovakvim situacijama, ali je on u međuvremenu postao punoletan. Međutim, ukoliko se utvrdi da je počinio prekršaj, može mu se kao olakšavajuća okolnost uzeti to što je u vreme izvršenja prekršaja bio maloletan – kazao je Marković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • japaja

    14. septembar 2020 | 23:25

    Čekaj, svirao od 10-14 časova? Zašto ga onda maltretira sud? Nije svirao od 14-18. Nije svirao noću. Zašto komunalci ne reaguju kad kafići drndaju do ujutro? Zašto ovde reaguje sud? Čija zavist izaziva toliku blagonaklonost inspekcije?

  • arte

    14. septembar 2020 | 23:35

    Znači strašno kakvi komentari! Zgrožena sam našim narodom! Umjesto da ste ponosni na ovog dečka i njegov talenat, samo pljujete, bruka i sramota! U svakom normalnom gradu i državi je dozvoljeno da se svira instrument u stanu, ako se neko bavi sa tim. Naravno u odredjeno doba. A ne vjerujem da je dečko svirao u 1 noću. Srbijo, stidi se! Nije ni čudo sto ti se sav normalan narod iselio! Bruka i sramoto!

  • Keza

    14. septembar 2020 | 23:20

    Ovaj slucaj ima dve strane koje su u pravu i koje nisu. Prvo, koliko god da je sviranje klavira kulturna stvar to ne znaci da svi moraju da ga slusaju. Drugo na onom papiru koji nisu svi potpisali pise da pristaju da moze da svira u vremenu propisanom kucnim redom a to znaci da ne sme da svira u vremenu dnevnog odmora. Trece, niko nije pitao da li u tom stanu Ilica postoji neka beba, staro lice, bolesno lice ili mozda covek radi nocne smene a danju odmara. Cetvrto u Svajcarskoj ne smete da pustite vodu iz vodokotlica posle 22h da ne bi ste narusili kucni red. Evo suprotne situacije ja licno imam komsiju automehanicara koji radi svakog dana u nedelji od 09h do 00h uvece iako mu je zvanicno radno vreme od 09h do 18h a vikendom ne radi. Svaki dan popravlja automobile na sred ulice, turira motor, juri niz ulicu isprobavajuci kocnice, parkira automobile musterija ispred kuca svih komsija. Prijavljivali su ga 100 puta svim sluzbama zbog uznemiravanja i remecenja mira i nista. Eto zbog jednog klavira i jednog buntovnog stanara decko je nadrljao i popice kaznu od strane suda a sa druge strane jedan covek maltretira celu ulicu, u svadji je sa bukvalno svim komsijama a niko mu nista ne moze. Sami izvedite zakljucak kako je ova drzava uredjena. Ili zakon vazi za sve ili za nikoga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA