≫ 

"Isprljan" mural herojima sa Košara u Kraljevu: "To može samo čovek koji ne zna svoju istoriju"

Mural dimenzija 25 puta 3,5 metra oslikao je slikar Miodrag Kojić

  • 35
mural posvećen herojima sa Košara, Kraljevo, osrnavljen

Mural posvećen uspomeni na heroje sa Košara nije ni zvanično otkriven, a već je oskrnavljen. Teško je danas bilo članovima porodica četvorice Kraljevčana koji su poginuli braneći državnu granicu u zoni karaule Košare, 1999. godine. Svečanost je ipak održana na atletskom stadionu pored Ibra, a cveće su položile delegacije Grada, vojske i policije.

Aleksandar Jošović smatra da je farba preko lika njegovog oca Milosava, dobrovoljca iz Kraljeva, zapravo bačena na sve heroje sa Košara, dok Srđana Košanin iz Ušća kaže da je više ponosna na svog oca po kome je dobila ime nego tužna zbog ovog čina.

- Nebitno je što je to moj otac, jer ima mnogo ljudi koji su dali svoje živote dole. Meni ovo ništa ne znači što su oni isprljali, prosuli farbu, jer to može samo čovek koji ne zna svoju istoriju i svoj narod - rekao je Aleksandar Jošović za RTS.

Ćerka Srđana Košanina, kapetana Petog bataljona vojne policije, Srđana kaže da ne zna šta da misli o tome, ali da neće dozvoliti da to uništi ponos koji oseća.

Na muralu dimenzija 25 puta 3,5 metra su naslikani i Nedžad Bilalović i Ninoslav Vojvodić.

Ubijeni ponovo

Oskrnavljeni mural su otkrili pripadnici komunalne milicije i o tome obavestili organizatore skupa.

- Bacili su uljanu farbu na sve ove naše besmrtne heroje i ubili su ih ponovo. Drugu reč ne bih mogao da upotrebim - rekao je Vojislav Vukašinović, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida iz Kraljeva.

Ljuti su saborci iz svih jednica koje su bile angažovane za bitku na Košarama, koja je trajala od aprila do početka juna 1999. godine, a u kojoj je poginulo 108 vojnika, rezervista i dobrovoljaca.

Njihova imena treba da budu zlatnim slovima upisana

- Ovo je jako bolno za mene da vidim ovakvo poniženje takvih veličina i takvih junaka, čija imena treba da budu zapisana zlatnim slovima u srpskoj istoriji - kaže saborac heroja Miroslav Višnjić.

Mural je oslikao kraljevački slikar Miodrag Mikan Kojić, čiji je rad i mural sa likom prerano preminulog glumca Nebojše Glogovca kod „Ibar bašte".

Policija je obavila uviđaj, a, za sada, nepoznatim počiniocem ili počiniocima ovog vandalskog čina, još uvek se traga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    15. septembar 2020 | 17:13

    Stvarno sramota. Kad se tako radi u sred Srbije, šta onda očekivati na Kosovu ili nekim drugim sredinama gde su Srbi u manjini.

  • Milutin

    15. septembar 2020 | 17:12

    Ne budimo naivni, to nije Srbin oskrnavio...

  • Драган

    15. septembar 2020 | 19:29

    Набацани фарбу не скидати са ХЕРОЈА док не нађете не људе .кад их пронађете натерати их да својим језицима скину фарбу са ХЕРОЈА .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA