• 30

Srpkinja mislila da je muž bogat, pa je shvatila da je u zabludi. Odmah je tražila razvod

, Telegraf

Njen slučaj nije jedini. U ovakvim slučajevima brak je rušljiv, a pravna posledica rušljivosti braka je kao da se on nije ni desio

  • 30
Razvod

Foto: Pixabay

- U svojoj karijeri sam imao primer žene koja se udala za čoveka koji joj je ispričao da je bogat, da ima puno nekretnina, novca, međutim, ona je posle shvatila da to nije istina i tražila je da se brak poništi jer je bila u zabludi - kazao je za Telegraf.rs Vladan Gotovac, advokat.

Zabluda jeste razlog za poništaj braka jer kako Porodični zakon predviđa, brak ne može da sklopi lice čija volja nije bila slobodna.

To znači da lice koje ulazi u brak i izjavljuje volju ne sme da bude pod prinudom ili zabludom.

Šta je zabluda? Netačna predstava o stvarnosti

Za poništaj braka pravno su relevantne:

- Zabluda o fizičkoj ličnosti supružnika, postoji u slučaju kada se brak sklopi sa sasvim drugih licem od stvarno željenog (npr. ovakvi slučajevi mogući su primerima sklapanja braka putem punomoćnika)

- Zabluda o građanskoj ličnosti, postoji kada postoji zabluda o činjenicama koje čine građanski identitet supružnika (ime, državljanstvo, porodični status, datum rođenja, prebivalište itd.)

brak, kriza, razvod, problemi u vezi, prevara, briga otuđenost tuga

Foto: Shutterstock

- Zabluda o bitnim okolnostima, postoji kada je jedan od spružnika bio u zabludi o nekoj bitnoj osobini (ne bi sklopio brak da je za nju znao) drugog supružnika

Primeri zablude

Žena sa početka teksta je bila u zabludi jer je verovala da je njen izabranik bogat kao što je pričao. Kako smo saznali iz razgovora sa advokatima, njen slučaj nije jedini.

- Ja sam imao primer da je čovek imao bipolarni poremećaj i da to nije rekao devojci koju je oženio. Kad je ona to saznala, tražila je poništaj braka jer je nije znala da je bolestan - ispričao je Miloš Antić, advokat.

Miloš Antić, advokat

Miloš Antić, advokat Foto: Privatna arhiva

Pored skrivanja imovinskog stanja, dijagnoza postoje i druge stvari koje partnera mogu da dovedu u zabludu.

- Kad npr. muškarac izvrši promenu pola, postane žena i uđe u brak sa čovekom kojem nije rekao da je ranije u stvari bio muškarac, to je zabluda - objasnio je Vladan Gotovac, advokat.

U ovakvim slučajevima brak je rušljiv a pravna posledica rušljivosti braka je kao da se on nije ni desio.

Porodični zakon

U Porodičnom zakonu stoji na koje načine može da dođe do prestanka braka.

To su: ništavost braka, rušljivost braka i razvod.

Prema članu 39 Porodičnog zakona do rušljivosti braka, odnosno poništaja može da dođe ako je supružnik bio u zabludi.

(1) Brak je rušljiv kada je na njegovo sklapanje supružnik pristao u zabludi o ličnosti drugog supružnika ili o nekoj njegovoj bitnoj osobini.

(2) Zabluda o ličnosti postoji kada je supružnik mislio da sklapa brak sa jednim licem, a sklopio je brak sa drugim licem (zabluda o fizičkoj ličnosti), odnosno kada je sklopio brak sa licem sa kojim je želeo, ali to lice nije ono za koje se izdavalo (zabluda o građanskoj ličnosti), a supružnik koji je u zabludi ne bi sklopio brak da je za to znao.

(3) Zabluda o nekoj bitnoj osobini postoji kada se radi o takvoj osobini zbog koje supružnik koji je u zabludi ne bi sklopio brak da je za nju znao.

Video: Mirjana slavi 30 godina od razvoda!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    Ма, воли она њега, само се прави!

  • Vojislav

    Da li je za ponistaj brak, ako sam je ozenio misleci da je devojka (devica), a bila je zena?

  • Ола амиго

    Има доста нормалних девојака још. Зависи где се крећете, где радите, дружите и то. Свака жена тражи сигурност, то је нормално и природно. Не морате бити богати, али да се трудите морате, због вас, деце будуће итд. То важи и за жене. Помогла сам најбољем пријатељу финансијски, када је све изгубио због изненадне болести. Све. А имао је много, и за појмове добростојећег. Моје колегинице су нормалне, сестре, неке бивше другарице итд. Е сад, ако вас привлаче жене и девојке топ обучене, и тип топ сређене које воле ресторане и слично, онда морате бити спремни финансирати све то и задовољити јој апетит. Има нормалних, само слабије се "виде". А ја тог дечка волим и кад је био на дну. А то не жените Српкиње, него Албанке боље да не коментаришем. Памет у главу сви.👋🏻

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima