Pavle (7) ide na operaciju, posle 3 godine prikupljanja novca: "Vrištala bih na sav glas od sreće"

Maleni Pavle Tasić ove godine nije mogao da krene sa svojim vršnjacima u prvi razred, jer mu opaka bolest, cerebralna paraliza, ne dozvoljava da dugo sedi na jednom mestu

  • 17
Dečak Pavle Tasić, cerebralna paraliza Foto: Instagram/za_pavlov_prvi_korak_2_

Mali Pavle Tasić (7) koji boluje od cerebralne paralize konačno će moći da ode na operaciju u SAD, jer je potreban novac za hirurški zahvat, posle tri godine - sakupljen i to dva dana pre krajnjeg roka koji je bio danas.

Iako godinama nisu mogli da prikupe neophodna novčana sredstva, jer su, kako kaže Pavlova majka Danijela, sve vreme bili u senci, kolo sreće se okrenulo, i za svega mesec dana prikupljeno je oko 29.000 evra za ovog veselog dečaka.

- Uspeli smo posle tri godine borbe. Onda kada smo izgubili svaku nadu pojavili ste se vi. Vi, vojska - posebni, humani i dobri ljudi koji vraćaju veru koja daje krila koja mi sad i imamo. Ne mogu da vam opišem koliko su nam pomešana osećanja, nismo svesni da smo na cilju. Nekako smo zaboravili kako je radovati se. Šok. Od šoka nemam glasa, a vrištala bih na sav glas od sreće - podelila je emotivnu i radosnu vest sa svojim prijateljima Danijela Tasić.  

Pavle Tasić Foto: Facebook/Za Pavlov prvi korak

Pavlovi roditelji su se dalje zahvalili svim dobrim ljudima koji su doprineli da njihov sin ode na i te kako važnu operaciju koja će mu umnogome olakšati svakodnevicu.

- Hvala vam, vojsko naša plemenita. Pavlu će zahvaljujući vama biti ispunjena najveća želja - da stane na svoje nogice i potrči sa bratom, mamom i tatom - naveli su mališanovi roditelji.

Danijela za Telegraf.rs kaže da je osećaj neverovatan.

- Zaboravili smo kako je radovati se. I dalje ne mogu da verujem. I dalje razmišljam o tome koliko nam je još novca potrebno, pretvaramo dinare u evre, dolare... Uspeli smo da prikupimo 29.000 evra za manje od mesec dana. Najviše su nam pomogli sa Fejsbuk grupe Budi human - humanitarne licitacije i divna kuma koja se lavovski borila - kaže Danijela.

Ona dodaje da je novac prikupljen, paradoksalno, baš kad smo svi, kao društvo, bili ograničeni zbog korona virusa.

- Ali eto, iako smo bili u senci toliko dugo, kao da je sad sve trebalo da se desi. U bolnicu bi trebalo da odemo 14. novembra, a za 17. je zakazana operacija. Bili bismo tamo do 14. decembra zasigurno, a dalje zavisi i od Pavlovog oporavka - objašnjava dečakova mama.

Operacija košta 80.000 dolara i obaviće se u medicinskom centru St. Louis Children's Hospital u SAD.

Podsetimo, termin je malom Pavlu propao dva puta, odnosno, dva puta je operacija pomerana jer neophodan novac nije skupljen na vreme. Posle te operacije, Pavlu će biti mnogo lakše da sedi duže na jednom mestu.

Ovaj dečak rođen je u 29. nedelji trudnoće sa samo 1.200 grama.

Usled komplikacija, doživeo je sepsu i krvarenje na mozgu, što je uzrokovalo spastičnu kvadriplegičnu cerebralnu paralizu.

Operacija kojoj treba da se podvrgne Pavle podrazumeva presek nerava u lumbalnom delu kičme, delu koji prenosi spazam.

Ovaj zahvat bi poboljšao sledeće: spasticitet će biti zauvek smanjen, njegovo sedenje i stajanje će se popraviti, prelazi između ova dva stanja (sedenja i stajanja) će biti lakši i brži, njegova ravnoteža i udobnost će se poboljšati i očekuje se da će Pavle moći da hoda uz pomoć hodalice.

Takođe, tako bi se smanjio i pritisak na kičmu i kukove koji se trenutno usled lošeg vladanja telom dodatno oštećuju, što može prouzrokovati nove probleme u budućnosti.

Video: Sin Majke hrabrosti, koja ga ceo život nosi na leđima, dobio kolica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ppnj

    16. septembar 2020 | 18:21

    Srećno!

  • NS

    16. septembar 2020 | 21:49

    Narod Srbije će sakupiti novac za svu decu, to je naša neformalna i moralna dužnost i obaveza! Idemo dete po dete..!! Svi mi koji se zahvaljujemo Bogu svako veče što imamo zdravu decu, da pomognemo da što više dece ozdravi!

  • Ogi

    16. septembar 2020 | 21:53

    Mislim da je ova porodica bila na insajderu gde su govorili o problemu djece sa potrebama . Izuzetno pozitivna porodica . Želim vam svaku sreću .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA