• 0

Studenti u Novom Sadu mogu u domove samo sa negativnim testom

, Telegraf

Od početka pandemije, u Studentskom centru su registrovana četiri slučaja koronavirusa

  • 0
Studenti učenici korona virus

Foto: Tanjug/AP

Useljenje brucoša u novosadske studentske domove planirano je za početak oktobra, dok bi stariji studenti trebalo da se usele u drugoj polovini novembra.

U svakom objektu je izdvojena po jedna soba za izolaciju studenata za koje se bude sumnjalo da imaju koronu, a kako za Dnevnik kaže direktor Studentskog centra Novi Sad Zoran Martinović, ukoliko bude potreban veći broj kreveta, prostora ima. U krajnjem slučaju moguće je odvojiti i cela krila.

- Iskreno, nadam se da to neće biti nužno, ali smo spremni na sve scenarije - navodi Martinović.

Služba obezbeđenja koja kontroliše ulazak i izlazak iz domova će, zbog trenutne epidemiološke situacije, biti pojačana, a posete, veća okupljanja i prenoćište će biti zabranjeni.

- Na ulazu u svaki studentski dom, gde se obavezno meri temperatura, imamo dezobarijere, dok je u hodnicima postavljeno više desetina posuda sa dezinfekcionim sredstvima. Obaveza korisnika i zaposlenih je da nose maske u svim zajedničkim prostorijama i hodnicima.

Njih uglavnom nabavljaju sami, mada se, ukoliko su ih zaboravili, mogu poslužiti na ulazu u objekat - dodaje Martinović.

Napominje da studenti koji primete simptome treba da se jave Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata gde će obiti obavljen pregled.

- Ukoliko je nalaz pozitivan, ulazi u proceduru Zavoda, a mi smo u obavezi da mu pružimo smeštaj gde će biti sam. Postoji i mogućnost redovne dostave hrane onima koji su u izolaciji - objašnjava sagovornik.

Kako ističe, povratak studenata iz Republike Srpske, Crne Gore i unutrašnjosti Srbije je sledeća krizna tačka.

Sudent, studenti, predavanje, maske, razmak, odstojanje, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Jedan od predviđenih uslova za useljenje u domove je obavezan lekarski pregled koji sprovodi Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata. Ove godine u ukupnu cenu, koja se nije menjala, uračunat je i serološki test. Praktično, to znači da se u domove useljavaju samo sa negativnim testom - kaže Martinović.

O svim preventivnim merama, kaže, vodi se računa i u studentskim menzama, te je potrebno napraviti takav raspored da se poštuje distanca. Maske se nose sve vreme, osim tokom obedovanja.

Kako kaže, od početka pandemije, u Studentskom centru su registrovana četiri slučaja koronavirusa. Jedna studentkinja je u to vreme boravila kod kuće, dok je druga bila izolovana u sobi i"ponašala se vrlo disciplinovano".

Dva zaposlena Studentskog centra su prošla period izolacije. Trenutno, navodi, nema zaraženih.

Video: Krizni štab: Ovo su mere za one koji se vrate u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima