• 47
 ≫ 

Stiglo detaljno uputstvo za povratak građana u Srbiju sutra posle 18 časova: Ovo su obavezni koraci

, Telegraf
 ≫ 

Evo šta sve treba da urade građani koji dolaze iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Albanije

 • 47
Turisti, test samoprocene

Foto: Shutterstock, e-zdravlje.gov.rs

Svi građani Srbije koji od sutra nakon 18 časova uđu u zemlju, biće kao što je već poznato, pod posebnim zdravstvenim nadzorom. Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

Prvi korak koji bi ti građani trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju je test samoprocene na COVID-19 koji je dostupan na sledećoj adresi www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ .

Popunjavanje ovog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u Covid ambulantu.

Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu. Ovo znači da građani ne treba po automatizmu da posećuju Covid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva.

Ovim se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani eventualno inficiraju virusom pri redovima za pregled.

Period posebnom zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u Covid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19. Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Šta ako ne mogu da popune upitnik?

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva Srbije.

Rizična i neodgovorna ponašanja poput tih mogu relativno brzo dovesti do ponovnog i još bržeg širenja korona virusa među stanovništvom što razume se, nije ni u čijem interesu i Vlada Srbije poziva sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja.

Poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od korona virusa. Nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora su od ključnog značaja za sve nas i jedini put to očuvanja našeg zdravlja.

Vlada Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve epidemiološke mere, bez izuzetka.

Iako su građani koji su doputovali iz inostranstva pod većim rizikom zaraze, to ne znači da ostali koji nisu napuštali Srbiju ne treba da se čuvaju i i dalje preduzimaju sve mere zaštite od korona virusa. Sve do pojave vakcine, samo gvozdenom disciplinom možemo doći do zajedničkog cilja a to je konačna pobeda nad korona virusom i to ćemo svi zajedno, bez sumnje, uspeti.

Kako se popunjava test samoprocene, i koliko je vremena potrebno izdvojiti za njega možete OVDE pročitati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jeka

  17. septembar 2020 | 14:57

  Dosadili ste vise narodu sa ovim,6 meseci nam punite glavu sa glupostima ajd vise iš

  31
  2

  Podelite komentar

 • Milica

  17. septembar 2020 | 15:29

  Samo molim da mi neko objasni kako ovi sto dodju pre 18h nemaju ništa sa koronom s ovo posle 18 polažu prijemni? Što znači pre 18 nema opasnosti? Hvala ako mi neko otvori oči.

  30
  2

  Podelite komentar

 • GP

  17. septembar 2020 | 15:13

  Doktore sam do pojave, ne korone, već ovoga Kriznog štaba smatrao za ljude vredne poštovanja. Sada, verujte mi, za mene ste obične splačine. Samo vas boli vakcina i vakcinisanje. Ma neću da se vakciniše ni po koju cenu, a neće ni niko moj.

  24
  3

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima