• 15
 ≫ 

Srbi koji se vraćaju iz inostranstva od danas pod posebnim nadzorom

, Telegraf
 ≫ 

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana

 • 15
pasoš, putovanje, karta

Foto: Pixabay

Građani Srbije koji od danas posle 18 sati uđu u zemlju, biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom.

Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

Prvi korak, koji bi trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju, jeste popounjavanje testa samoprocene na Kovid-19 koji je dostupan na https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ -  rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Popunjavanje tog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u Covid ambulantu.

Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu. To znači da ne treba po automatizmu svi koji se vraćaju iz inostranstva da posećuju Kovid ambulante, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva.

Na taj način se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani inficiraju virusom pri redovima za pregled.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u Kovid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19.

Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Za one koji nisu u mogucnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja stanovništva Srbije. Rizična i neodgovorna ponašanja poput tih mogu relativno brzo dovesti do ponovnog i još bržeg širenja korona virusa među stanovništvom. Vlada Srbije poziva sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja.

Poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od korona virusa. Nosenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora su od kljucnog značaja.

Vlada Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve epidemiološke mere, bez izuzetka. Iako su građani koji su doputovali iz inostranstva pod većim rizikom zaraze, to ne znači da ostali koji nisu napuštali Srbiju ne treba da se čuvaju i i dalje preduzimaju sve mere zaštite od korona virusa.

- Sve do pojave vakcine, samo gvozdenom disciplinom možemo doći do zajedničkog cilja a to je konačna pobeda nad korona virusom i to ćemo svi zajedno uspeti -  poručuju iz Vlade Srbije.

Video: Lončar: Po povratku sa mora ostanite nekoliko dana kod kuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • George

  18. septembar 2020 | 07:32

  A šta je sa onima koji nemaju Srpsku zdravstvenu knjizicu?imaju samo Švajcarsku?(Stranci).sigurno neće ići ko zna gde da se njakaju jer je nemoguće bez knjizive da se negde prijave

  16
  2

  Podelite komentar

 • Tajci

  18. septembar 2020 | 08:37

  Kada im pada broj obolelih, oni uvode mere... strasno.... Koje je ovo maltretiranje ljudi i ubijanje u pojam. Ovi iz Kriznog, kod psihijatra. Njima je potreban doktor, a ne nama.

  11
  5

  Podelite komentar

 • Stranci...

  18. septembar 2020 | 08:21

  Dolaze i prolaze...,samo sopstvene građane maltretirate...!!!!

  11
  4

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima