Albanski istoričar tvrdi da su car Dušan i car Lazar deo velike srpske izmišljotine

On je okrivio tzv. kosovsku akademiju i albansku akademiju nauka tvrdeći da ih "političke privilegije" navode da ćute pred, kako je rekao, ovim neistinama i istorijskom štetom

  • 29
Priština

Pixabay.com

Istoričar i pisac Jusuf Budžovi ocenio je da je istorija Kosova i Albanije u udžbenicima skandalozna, govoreći o navodnom uticaju neistina srpskih istoričara na istoriju Albanije, piše Gazeta Ekspres.

Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio tzv. Kosovo i Albaniju za umetanje istorijskih laži u udžbenike.

- Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž, ja govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike…Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina - tvrdi Budžovi.

Okrivio je tzv. kosovsku akademiju i albansku akademiju nauka tvrdeći da ih "političke privilegije" navode da ćute pred, kako je rekao, ovim neistinama i istorijskom štetom.

- Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom imaju ideološki mentalitet - rekao je on.

Stefan Uroš IV Dušan, dusan silni

Car Stefan Dušan / Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Napravili su knjige, napravili naslove, neki od njih su, nažalost, ušli u službe politike i vrlo su dobro prilivegovani materijalno i dobili su zvanične funkcije, ocenjuje ovaj istoričar i pisac.

- Ako bi se prihvatilo ovako nešto, mnoge njihove knjige morale bi biti obezvređene, a mnogi udžbenici prepravljeni - smatra Budžovi.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija tzv. Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice za koje, kako navodi, istorija zna.

Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi "Dardanija - antika, srednji vek" koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, piše Gazeta Ekspres, a prenosi Kosovo onlajn.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pomoravac

    20. septembar 2020 | 11:38

    Da se nisu mozda zvali Marmaljez i Kurtesi. Boze boze

  • QQQ

    20. septembar 2020 | 11:29

    Ko nema svoju istoriju udara na tuđu.

  • Petar I.

    20. septembar 2020 | 11:33

    Moraju izmišljati lažnu istoriju,kako bi drugačije opravdali otimanje tuđe teritorije ?! Čiste nebuloze isto kao i ona priča da su iliri. Veze s vezom nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA