• 83

Jedni vojnici su krenuli u rat, drugi bacili oružje i uniformu: Miroslav se ubio, stojeći među njima

Ubio se između dva stroja vojnika...

  • 83
Rat u Hrvatskoj, Borovo selo, Hrvatska, Vukovar

Rat u Hrvatskoj / Foto: Profimedia/AFP

Na današnji dan 1991. godine u Šidu se ubio rezervista JNA Miroslav Milenković iz Gornjeg Milanovca.

Miroslav je imao pedeset jednu godinu, bio je građevinski radnik i otac dvoje dece. U rezervni sastav Jugoslovenske narodne armije mobilisan je dan ranije. Dobio je uniformu i pušku i sa hiljadama drugih rezervista čekao naređenje o prelasku u Hrvatsku prema Vukovaru.

Poslat je, zajedno s mnoštvom ostalih rezervista u Šid kako bi tamo krenuo u rat, kao što su u rat kretali svi sa drugih strana, onih strana koje nisu bile "naše".

Miroslav je danima razmišljao šta da učini. Danima je prelazio iz jedne kolone u drugu. Jedna kolona rezervista čekala je polazak na Vukovar, druga kolona odbacila je oružje i nametnuti im rat. Miroslav Milenković stao je između dve kolone i 20. septembra poslednji put u svom životu je podigao oružje. Poslednji put u svom životu je ispalio metak. U sebe.

Portal Mašina ovako će opisati njegovo samoubistvo. "Ubio se između dva stroja vojnika, jednog koji je čekao polazak u Vukovar i drugog dezerterskog, koji je odbacio oružje u znak borbe protiv rata i učestvovanja u njemu."

Miroslav je jedan od mnogih koji su odbili da učestvuju u ratu nametnutom od strane republičkih lidera, i jedan od onih koji je svoju zbunjenost i strah okončao samoubistvom. Njegova smrt je odjeknula u antiratnom pokretu, a ljudi koji su se mesecima okupljali protestujući protiv rata su tim povodom ispisali knjigu epitafa „Grobnica za Miroslava Milenkovića“.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eh da mi je znati

    da li ste se pitali kako bi bilo danas da se ponovi situacija? da neko napadne Srbiju? ko da nas brani? ova vojska profi? cim im ne stigne plata oni ce prvi za australiju, kanadu i evropu. ovi mladi mangupi sa splavova i asfalta? svi jaki na jeziku cim popiju tri piva. sve se plasim sa ce oni da brane prag Srbije. onda cu opet ja mator konj morati. a posto matorog konja izdala crvena banda sa cela jna i ist banda iz bgd dva puta. vise nece!

  • rale

    Zato smo I izgubili teritorije u NDH,zbog ovakvih izmedju ostalog

  • Lolel

    Bas je pametan

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima