≫ 

Predavanja pretežno onlajn: Problemi najugroženijih rešavaće se na fakultetima

Ivanka Popović kaže da je kombinovani model sada jedino rešenje, te da trenutno "nemamo izbora" zbog epidemije korona virusa

  • 4
Ivanka Popović, rektorka, fakulteti, nastava

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da se školske 2020/2021. godine nastava izvodi kombinovano, odnosno - predavanja će biti pretežno onlajn, a praktična nastava na fakultetima, i to u manjim grupama, dok će posebna pažnja biti posvećena brucošima koji tek treba da se uključe u akademsku zajednicu, izjavila je Ivanka Popović, rektorka BU za Blic.

Kako je dodala, ta posebna pažnja podrazumeva da, gde je moguće, u skladu sa prostornim kapacitetima fakulteta, brucoši imaju klasičnu nastavu na nekim predmetima, dok to epidemiološki uslovi dozvoljavaju.

Na pitanje da li na svim fakultetima postoje ti uslovi za izvođenje vežbi, rektorka odgovara pozitivno, ali dodaje da oni nisu isti na svim fakultetima.

Studentski trg, Rektorat univerziteta u Beogradu

Foto: Marko Jovanović

- Prvo, zavisi od raspoloživog prostora. Drugo, treba imati u vidu da troškovi obezbeđivanja higijenskih uslova i odgovarajuće zaštite studenata, uz povećano angažovanje nastavnika i saradnika zbog rada u manjim grupama, povećavaju troškove održavanja nastave. U očekivanju drugog talasa pandemija kovida-19, fakulteti su spremni i da odmah prilagode nastavu ako krizni štab prošiše druge uslove rada - objašnjava Popović.

Iako postoje tvrdnje među studentima da će nastava na daljinu ostaviti rupe u sticanju znanja, Popović kaže da takvog mišljenja ima i među mnogim nastavnicima.

- Ali u ovom trenutku nemamo mogućnost da biramo. Želimo da obezbedimo najbolji mogući kvalitet nastave u nenormalnim okolnostima. Nastava na daljinu od svih traži veću posvećenost radu, a od studenata i veći stepen samodiscipline. Nekim studentima to teško pada - kaže ona.

Školovanje poremećeno kod 99 odsto đaka i studenata

 

Rektorka navodi i da su Ujedinjene nacije u avgustu objavile dokument o obrazovanju tokom i posle pandemije i konstatovale da je školovanje 99 odsto polaznika svih nivoa obrazovanja u zemljama sa niskim i srednjim primanjima poremećeno.

- Procenili su da je moguće na globalnom nivou da oko 23,8 miliona đaka i studenata zbog ekonomskih posledica pandemije morali da prekinu ili napuste školovanje. I u Srbiji te posledice izazivaju ozbiljne socijalne probleme. KONUS je zato predložio predsednici Vlade da se osnuje fond za podršku najugroženijim studentima, a fakulteti BU su već u prošlom semestru počeli da im pomažu - ističe ona.

Govoreći o umanjenju školarine za 30 odsto, jer studenti smatraju da je novi nastave na daljinu drastično niži, Ivanka Popović kaže da ne može da se složi sa tim.

- Govorim samo o BU... Većina nastavnika je uložila veliki napor da pruži najbolju moguću nastavu u nenormalnim okolnostima. Na inicijativu Studentske konferencije univerziteta Srbije vođen je dijalog predstavnika studenata, univerziteta i resornog ministarstva o daljim merama podrške u novoj školskoj godini. Zaključeno je da se problemi najugroženijih studenata rešavaju na fakultetima putem pojedinačnih zahteva. U ustanovama gde je eventualno došlo do krupnih propusta, smatram da treba da reaguje prosvetna inspekcija - kaže rektorka Beogradskog univerziteta.

Video: Rektorka Univerziteta u Beogradu: Nastava na fakultetima najverovatnije po kombinovanom modelu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dera

    21. septembar 2020 | 10:34

    Ne mogu da verujem da je ova jos rektor BU.Sramota.

  • BONTON

    21. septembar 2020 | 17:40

    Daj on line Đilasu i družini lekciju iz bontona il idi kod burazera u Grand možda i naučiš nešto o etici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA