• 0

Niški Studentski centar je jedini u Srbiji gde se zimnica za studente sprema na tradicionalan način

, Telegraf

Pored domaće turšije koja se sprema, Studentski centar u Nišu ima i svoju mesaru, pekaru i poslastičarnicu

  • 0
Zimnica

foto: pixabay.com

Zaposleni u Studentskom centru u Nišu ovih dana imaju pune ruke posla ili preciznije pune ruke povrća. Studentski centar u Nišu je jedini u Srbiji u kome se zimnica priprema na tradicionalan način, a sve zarad, kako kažu, zdravije ishrane studenata.

Oni će u naredne dve nedelje pripremiti 25 tona zimnice za niške akademce koji se hrane u studentskim menzama. Počelo se sa turšijom, a nastavlja se sa kornišonima i ostalim zimskim ‘’poslasticama’’ kojima će se studenti sladiti u zimskim mesecima, pišu Niške vesti.

- Za naše studente pripremamo 8 vrsta zimnice, od turšije do kornišona, kupusa, šargarepe, karfiola, zelenog paradajza i feferona. Pripreme uvek počinju oko 15. septembra i traju do kraja meseca - kaže Slobodan Ranđelović, pomoćnik direktora Centra za ishranu.

Do ovih godina zimnica se pripremala u impozantnim količinama pa se kuhinja Studentskog centra pretvarala u malu fabriku za preradu povrća. Pakovalo se u podrumima centra i do 40 tona zimnice.

Ove godine je korona učinila svoje, a zbog toga što još nije precizirano da li će studenti biti u Nišu ili će se nastava odvijati onlajn, količine su nešto manje. I opravdano, jer je rentabilnost i ušteda u Studentskom centru isto tako važna kao i zdrava hrana za studente.

Ranđelović dodaje da je kvalitet povrća koje se koristi za zamnicu strogo kontrolisan i po svim standardima je.

Zimnica

foto: pixabay.com

- Pre pripremne zimnice radi se analiza povrća i svih sirovina koje se dodaju. Moram da napomenem važnu stvar, a to je da u pripremi zimnice ne korsitimo konzervanse tako da je hrana koju nudimo studentima bezbedna što je za nas najvažnije - dodaje Ranđelović.

Najviše se za zimu ostavlja kiseo kupus koji se služi kao salata, ali se od tog istog kupusa prave i sarme tokom zimskih meseci. Inače, studenti vole da jedu turšiju, tako da na kraju zime ne ostane ni kilogram od pripremljene količine, kažu u Studentskom centru.

Za studente je najvažniji ukus pripremljene zimnice, a nakon podatka da ne ostane ni kilogram, zadovoljni su. Za Studentski centar je važna i ušteda novca koja se dobija pripremom zimnice na tradicionalan način. Zimnica je uskladištena u najveći špajz u Nišu koji se prostori ne 400 kvadrata. Receptura za pripremu zimnice je identična onoj koju koriste bake studenata i ljuborno se čuva.

- Studentski centar u Nišu ima i svoju mesaru, pekaru i svoju poslastičaru. Studentima su svakog dana ponuđeno pet do šest vrsta jela i nekoliko vrsta salata koje se služe po principu švedskog stola - dodaje Ranđelović.

Video: Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima