≫ 

Prošle godine 66 osuđenih zbog vanbračne zajednice s maloletnikom. Da su ušli u brak, bili bi nevini

Ako se brak zaključi, gonjenje se neće preduzeti, a ako je preduzeto, obustaviće se

 • 2
Venčanje, devojčica, tinejdžerka, maloletnica Foto: Shutterstock

Zbog vanbračne zajednice s maloletnikom tokom prošle godine osuđeno je 66 osoba, a reč je o krivičnom delu koje se kažnjava zatvorom i do tri godine. Ovaj podatak objavljen je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Međutim, reč je o veoma specifičnom krivičnom delu. Jedan korak, koji maloletniku do kraja može da "zakuje" sudbinu amnestirao bi krivice i njegovog partnera i roditelje - pristajanje na brak.

- Punoletno lice koje živi u vanbračnoj zajednici sa maloletnikom, kazniće se zatvorom do tri godine. Tom kaznom kazniće se i roditelj, usvojilac ili staralac koji maloletniku omogući da živi u vanbračnoj zajednici sa punoletnim licem ili ga na to navede - slovo je Krivičnog zakonika Srbije.

Ali, isti zakonik daje i sledeću mogućnost za rasplet ove situacije.

- Ako se brak zaključi, gonjenje se neće preduzeti, a ako je preduzeto, obustaviće se.

Treba napomenuti i da je kazna teža za one roditelje ili staratelje koji delo čine iz koristoljublja: od šest meseci do pet godina zatvora.

U praksi se za krivično delo vanbračna zajednica sa maloletnikom retko izriče zatvorska kazna. Od 66 osuđenih prošle godine, samo dvoje je završilo iza rešetaka, četvoro je moralo da plati novčanu kaznu, dok je 58 dobilo uslovnu osudu. Jedan učinilac dobio je kaznu kućnog zatvora.

Prošle godine je za ovo krivično delo podneto 117 prijava, a najmanje ih je bilo u Beogradu, svega tri. Najviše prijava je u regionu južne i istočne Srbije (45).

Za godinu dana 92.797 završena procesa u Srbiji

Mladić, tužan, kriminalac, zatvor Foto: Pixabay

U Republici Srbiji je u 2019. godini završen postupak po krivičnoj prijavi za 92.797 punoletnih učinioca krivičnih dela, što je za 0,1 posto manje u odnosu na 2018, saopštili su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Pravnosnažno je osuđeno 28.112 punoletnih lica, odnosno 6 posto manje nego u prethodnoj godini. Najbrojnija krivična dela za koja su pravnosnažno osuđeni punoletnici su protiv: imovine (28%), braka i porodice (14,8%) i zdravlja ljudi (16,1%).

Na kaznu zatvora od 40 godina pravnosnažno su osuđena četiri lica. Kazna zatvora čini 24,1 posto svih kazni, a uslovna kazna (uslovni zatvor) 57,2 posto.

Video: Pevač Ar Keli držao u zatočeništvu šest žena, silovao maloletnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • NWA

  27. septembar 2020 | 19:44

  Nasi Talibani su oduvek imali svoj sud, maticara, zakon. Nek zive i dalje kako su naucili.

 • DARKO 100%

  27. septembar 2020 | 19:41

  Netreba trcati pred rudu,udaj se na brzinu pa se posle kaj na tanane,ali staces neveruje ❤pameti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA