• 1

Stigla prinova! Populacija orlova krstaša u Banatu bogatija za tri mlada orla

, Telegraf

Orao krstaš u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste i svaka nova jedinka izuzetno je značajna za njihov opstanak

  • 1
Orao krstas, Orlovi  par orlova krstaša  parenje

Foto: Szilard Morvai/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Populacija orlova krstaša na severu Banata bogatija je za tri mlada orla, s obzirom da su sva tri para ove godine uspešno izvela potomstvo, saopštilo je

Orao krstaš u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste i svaka nova jedinka izuzetno je značajna za njihov opstanak, piše 021.rs.

Mere aktivne zaštite, poput četvoromesečnog čuvanja gnezda, sprovode se od 2017. godine sa ciljem da se populacija krstaša sačuva i uveća i za sada daju odlične rezultate.

Od ove godine zaposleni, članovi i volonteri Društva čitavu gnezdilišnu sezonu motrili su na tri gnezdeća para orlova krstaša.

- Velika je čast i odgovornost biti uključen u projekat zaštite ugrožene vrste kakva je orao krstaš. Bili smo na rubu nestanka ptice sa nacionalnog grba zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova. Novi uspesi ohrabruju nas da nastavimo još snažnije da radimo na zaštiti ugroženih vrsta. Oporavak populacije orla krstaša, kao i mnogih drugih vrsta, moguć je ako se udruže građani, institucije i privreda -  kaže Mirjana Rankov, koordinatorka PannonEagle LIFE projekta u Društvu.

Društvo dalje navodi da su ključne aktivnosti u periodu kada se orlovi krstaši ne gnezde biti postavljanje novih platformi pogodnih za gnežđenje, održavanje staništa i sprečavanje trovanja. U Društvu napominju da svi mogu da pomognu zaštitu orlova krstaša savesnom primenom pesticida u poljoprivredi, prijavljivanjem slučajeva trovanja životinja, obnavljanjem i sprečavanjem uništavanja staništa. 

Video: Ko je ovde veći predator, ptica grabljivica ili zmija?!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima